Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sázka na brzkou zastávku Ilottovi nevyšla

Sázka na brzkou zastávku Ilottovi nevyšla

Drugovich byl v závěru lepší

Sobotní závod formule 2 začínal pro Calluma Ilotta z pole position. Čtvrté vítězství v sezoně ale z toho nakonec pro pilota stáje UNI-Virtuosi nebylo. V cíli mu musela stačit druhá příčka.

O vedení Brit přišel hned v první zatáčce. V ní byl příliš široký, čehož využil Felipe Drugovich. Před zastávkou v boxech se navíc Ilott propadl ještě také za Marcuse Armstronga s Mickem Schumacherem.

„Měl jsem dobrý start. Do první zatáčky jsem ale brzdil o trochu později. Zkrátka jsem se neudržel v ideální stopě a Felipe se dostal pode mě. Poté odjel skvělý první úsek a já se ho snažil držet. Ale myslím si, že kombinace těchto dvou věcí (chyba v první zatáčce a snaha udržet se Drugoviche – pozn. red.) zničila moje pneumatiky. Vozy na tvrdé sadě gum mě předjely. Tak trochu jsem je nechal, protože v této fázi bylo lepší nebojovat,“ okomentoval Ilott svůj úvodní úsek.

Po zastávkách v boxech to ale s jeho šancemi vypadalo lépe. Z předních protagonistů závodu se totiž rozhodl stavět jako první. A to se mu vyplatilo, přestože jeho návštěva u mechaniků neproběhla bez problémů. Posunul se do čela, k čemuž mu dopomohly také chyby Felipeho Drugoviche. Nakonec ale Brazilce za svými zády neudržel.

Callum Ilott v sobotu pole position v další vítězství neproměnil. Foto: Ferrari Driver Academy

„Rozhodli jsme se zajet do boxů dříve. Myslím, že to bylo v té době pro mě to nejlepší. Měl jsem opravdu špatnou zastávku. Levé přední kolo nešlo nasadit, takže jsem tam ztratil docela dost času. Vyjel jsem z boxů a auto se chovalo úžasně. Tak jsem na to zkrátka tlačil a tlačil a snažil se dostat před Felipeho. A s několika jeho chybami jsem to zvládl.

Jenže on byl díky svým čerstvějším pneumatikám lepší než já. Jehan (Daruvala, dojel třetí – pozn. red.) hodně bojoval (s Mickem Schumacherem – pozn. red.), takže pro mě bylo docela snadné zklidnit se a udržet to. Celkově to byl v podání týmu skvělý závod, stejně tak v případě Felipeho,“ dodal.

Jelikož vedoucí muž šampionátu Mick Schumacher dorazil do cíle na čtvrtém místě, podařilo se Ilottovi z jeho náskoku ukrojit deset bodů. Nyní je jeho ztráta na německého pilota dvanáctibodová. Kromě této dvojice ale stále mají šanci na titul také třetí Juki Cunoda (-46 bodů), čtvrtý Nikita Mazepin (-53 bodů), pátý Christian Lundgaard (-58 bodů) a šestý Robert Švarcman (-59 bodů).

Zdroj: FIA F2, úvodní foto: Ferrari Driver Academy