Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Debut v IndyCar čeká také Calluma Ilotta

Debut v IndyCar čeká také Calluma Ilotta

Zazávodí se také Askew a Kimball.

Týmy před závěrečnými třemi závody IndyCar Series ještě posilují soupisky. Do série se vrací tým Juncos Racing, do něhož vlastnicky vstoupil bývalý spolumajitel Williamsu Brad Hollinger. Stáj odjede tři závěrečné závody letošní sezony a v příští ji uvidíme již nastálo. Zatím nejméně v tom příštím se představí člen akademie Ferrari Callum Ilott.

Jeden závod ze závěrečného tria absolvuje také Charlie Kimball – v Long Beach pro něj další vůz připraví tým A.J. Foyta. Kimball mimochodem v jižní Kalifornii vyrostl. A hned všechny tři závody odjede za tým Rahal Letterman Lanigan Racing Oliver Askew.

Loňský vicemistr Formule 2 Ilott si tento týden vyzkoušel vůz IndyCar v Indianapolisu. Bylo to netradičně na konfiguraci, kterou dříve využívala F1, byť oválovou zatáčku projížděl se sníženým výkonem. Zatím je potvrzený jen pro závod v Portlandu. Nabízí se možnost, že by tým využil závěrečné závody letošní sezony jako casting pro závodní sedačku na příští rok.

„Jsem potěšený a nadšený, že mohu oznámit, že pojedu za Juncos Hollinger Racing v Portlandu. Bude to můj první start v IndyCar Series i ve Spojených státech, což je trochu jiné, než závodění v Evropě. Těším se, že budu moci týmu pomoci v první fázi jejich vývoje. Chce také poděkovat Ferrari Driver Academy, že mi umožnili využít tuto možnost a Ricardovi Juncosovi a Bradu Hollingerovi, že mě vzali do svého týmu,“ řekl Ilott.

Vedle toho, že je loňským vicemistrem F2, plní Ilott už třetí rok roli testovacího jezdce, nejprve dvě sezony pro Alfu Romeo, letos pro Ferrari. V IndyCar by rád navázal na výkony, které předváděl při svém debutu další pilot F2 Christian Lundgaard. U toho v Indianapolisu vůbec nebylo poznat, že je nováček a prožívá svůj debut v sérii.

Lundgaard řídil v Indianapolisu třetí vůz týmu Rahal Letterman Lanigan Racing. Stáj oznámila už v průběhu léta, že zatímco letos jej nasadila jen do vybraných závodů, příští rok odjede kompletní sezonu. Vedle Lundgaarda a Ferrucciho se v něm letos objeví ještě jeden pilot – Oliver Askew.

Ten odjel coby záskok za zraněné jezdce závody v Detroitu (McLaren) a na Road Americe (Ed Carpenter Racing).Teď se o něm spekuluje jako o nejžhavějším kandidátovi na místo ve třetím voze. Předvést se dostane adekvátní šanci – tým jej nasadí do všech tří zbývajících závodů.

„Měli jsme produktivní test v Alabamě a těším se, až za ně budu závodit znovu, tentokrát v barvách Hy-Vee,“ řekl Askew. Právě řetězec supermarketů se stane spozorem vozu v nadcházející sezoně a podle zákulisních informací by rád ve voze amerického jezdce, což šampion Indy Lights z roku 2019 Askew je.

 

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: Ferrari