Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ilott jedná o pozici rezervního jezdce

Ilott jedná o pozici rezervního jezdce

Žádný závodní program neplánuje

Callum Ilott dnes zakončil sezonu formule 2. Z té si odnáší titul vicemistra. Pilot stáje UNI-Virtuosi živil až do posledního závodu naději na celkové prvenství. Nakonec ale v tomto boji podlehl rozdílem čtrnácti bodů Micku Schumacherovi. Ten se v příštím roce přesouvá do formule 1, kde bude závodit za tým Haas. Sestavu s ním u americké stáje utvoří pátý muž letošní sezony F2 Nikita Mazepin. Přesun z „druhé ligy“ do královny motorsportu navíc pravděpodobně čeká i Jukiho Cunodu, o kterém se již dlouho hovoří jako o kandidátovi na sedačku u AlphaTauri.

Ilott je ovšem jiný případ. Na začátku tohoto týdne totiž potvrdil, že v příštím roce ve formuli 1 závodit nebude a že se pokusí sehnat místo pro sezonu 2022. S F1 by ale příští rok přeci jen mohl mít co do činění, byť ne jako závodní jezdec.

„Oficiálně nebudu závodit s ničím. Momentálně je nejpravděpodobnější, že budu rezervním jezdcem ve formuli 1. Pro rok 2022 je cílem být ve formuli 1 a získat (závodní – pozn. red.) sedačku. Budu se o to snažit, jak jen to půjde. Je zde ale pár věcí, které musím mezitím udělat,“ nastínil Ilott své plány na dnešním ceremoniálu formule 2.

Řeč přišla i na zhodnocení letošního ročníku F2. S ním se dnes Ilott rozloučil desátým místem poté, co se v závěru závodu musel vypořádat s odcházejícími pneumatikami.

„Samozřejmě to nebyl ten nejlepší způsob, jak zakončit sezonu. Celkově jsem ale druhý. Mick (Schumacher – pozn. red.) po celý rok skvěle bojoval. Na začátku jsem měl trochu náskok, když jsem dosáhl pár dobrých výsledků. Byla to skvělá sezona. Děkuji UNI-Virtuosi, který mě celou dobu tlačil dopředu. Velké díky patří také mým rodičům a mým sponzorům. Jsem opravdu rád, že jsem tady (na ceremoniálu – pozn. red.),“ dodal.

Callum Ilott si v letošní sezoně FIA F2 připsal celkem tři triumfy. Foto: UNI-Virtuosi

 Nyní již Ilottova pozornost směřuje k testu mladých jezdců, který se uskuteční na okruhu Yas Marina po Velké ceně Abú Zabí. Během něj se sveze v monopostu stáje Alfa Romeo.

Zdroj: Formula Scout, úvodní foto: FIA F2