Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

John Paul Jr. podlehl Huntingtonově nemoci

John Paul Jr. podlehl Huntingtonově nemoci

Jeho nadějnou kariéru přerušily v 80. letech drogy

Další smutná zpráva přišla v závěru roku 2020 z Ameriky. Den před Aldem Andrettim zemřel bývalý pilot IndyCar a hlavně úspěšný závodník ze šampionátů vytrvalostních vozů John Paul Jr. Bylo mu 60 let a podlehl Huntingtonově chorobě, dědičnému neurodegenerativnímu onemocnění mozku, se kterým bojoval posledních dvacet let.

John Paul Jr. měl na kontě „jen“ dvě vítězství v IndyCar. Jeho příběh je ale nesmírně pozoruhodný, velkou roli v něm hrál jeho otec John Paul Sr., který byl taktéž závodník. Právě za jeho stáj JLP Racing začal Paul junior po dokončení střední školy závodit. Jako dvacetiletý debutoval v roce 1980 v sérii IMSA, tedy šampionátu vytrvalostních vozů. O dva roky později se dostavily velké úspěchy. Tým slavil vítězství ve 24hodinovce v Daytoně a v Sebringu, kde se jezdí na poloviční distanci. Paul Jr. zaujal také pivovar Miller, který jej začal sponzorovat a umožnil mu i debut v CART na Road Americe v roce 1982.

V roce 1983 se na CART zaměřil. Sice se mu nepodařilo kvalifikovat se do Indy500 a vynechal i následující závod v Milwaukee, v konečném součtu municméně  patřila osmá příčka v šampionátu. Už ve svém druhém závodě v kariéře, v úvodním podniku sezony na oválu v Atlantě, dojel bronzový. Ve svém třetím závodě (nepočítáme-li neúspěšnou kvalifikaci na Indy500) v Michiganu v posledním kole předjel Ricka Mearse a oslavil první vítězství. Přidal třetí místo z Riverside a druhé z Caesars Palace, kde získal první pole position v kariéře. V závodě jej ale překonal Mario Andretti.

Kromě fanoušků, majitelů týmů a odborníků ze světa IndyCar ale bohužel neunikl také pozornosti FBI a úřadu, který má v USA na starosti drogovou kriminalitu. V trestním rejstříku už měl podmínku, kterou si vysloužil jako patnáctiletý, když otci pomáhal pašovat marihuanu. V roce, kdy slavil junior úspěchy v CART, jeho otec postřelil svědka, který proti němu měl vypovídat. O dva roky později byl Paul Sr. za pokus o vraždu, pašování drog a daňové podvody odsouzen k patnácti letům ve vězení.

John Paul Jr. v Indianapolisu v roce 1993. Foto: IndyCar

Junior měl v květnu 1986 startovat v Indy za March, ale místo toho skončil v soudní síni. Protože odmítl v otcově případu vypovídat, uznal jej soud spoluvinným z pašování drog. A nepomohlo ani to, že se za něj přimlouvali další jezdci či majitelé týmu. Junior dostal pětiletý trest, v nejmírnější věznici si odseděl polovinu.

Na začátku 90. let dostával šanci pouze u slabších týmů a téměř výhradně jen v Indy500. S odsouzencem větší týmy a sponzoři nechtěli mít moc společného. Jeho formulovou kariéru restartoval vznikl IRL v roce 1996. Na konci sezony 1998 se John Paul Jr. dočkal druhého triumfu v kariéře – zvítězil na oválu v Texasu.

Na své konto přidal ještě také druhé vítězství ve 24hodinovce v Daytoně (1997). Ještě před odsouzením stihl také zajet druhé místo v Le Mans. V roce 2000 ale začal pociťovat potíže spojené s Huntingtonovou chorobou, nemocí, na kterou zemřely jeho babička, matka, teta a sestra.

„Rodina IMSA je velmi smutná ze zprávy o úmrtí Johna Paula Jr.,“ uvedl prezident IMSA John Doonan. „John byl nesmírně talentovaný. Většinou jste ho viděli bojovat v čele pole, zvlášť během jeho mistrovské sezony 1982.“.

Zdroj: původní materiál redakce, úvodní foto: IndyCar