Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

John Andretti podlehl rakovině

John Andretti podlehl rakovině

V IndyCar odjel 83 závodů

Smutnou zprávu oznámil ve čtvrtek v podvečer středoevropského času světu tým Andretti Autosport. John Andretti, bratranec majitele týmu Michaela Andrettiho, synovec Maria a syn Alda Andrettiho ve čtvrtek ve věku 56 let zemřel. Podlehl dlouhému boji s rakovinou tlustého střeva.

„John byl milující manžel a otec, oddaný syn a věrný bratranec. Byl to filantrop, zástupce našeho sportu, vynikající stájový kolega, zapálený závodník a hlavně skvělý přítel,“ uvedla stáj na facebooku.

V sérii CART debutoval John Andretti v polovině sezony 1987 a hned v prvním závodě obsadil na okruhu Road America šesté místo. Odjel i zbývající čtyři závody sezony 1987. Z pěti startů se čtyřikrát umístil v první desítce. V následujících dvou sezonách odjel vybrané závody za týmy Curb Racing a Granatelli Racing, tedy za stáj, v jejíchž barvách získal Mario Andretti své jediné vítězství v Indy500.

V roce 1990 reprezentoval v CART Porsche a následující dvě sezony byly jeho nejúspěšnější. Odjel je za tým Hall/VDS Racing. V obou ročnících skončil na osmém místě a v úvodním závodě sezony 1991 na městském okruhu v Surfers Paradise v Austrálii získal své jediné vítězství v amerických formulích.

V letech 1993 a 1994 startoval už jen v Indy500, a to za tým A.J. Foyta. Postupně se přesunul do NASCAR, kde v hlavní sérii odjel za 17 let 393 závodů. Připsal si dvě vítězství, 37 umístění v první desítce a čtyři pole position.

Deset závodů odjel mezi roky 2007 až 2010 také v Indy Car. Závodil hlavně v Indy500, ale v roce 2008 startoval také na čtyřech dalších oválech za tým Martyho Rotha. Představil se však i v kláních dragsterů či ve vytrvalostních závodech.

V roce 2017 Andrettimu našli kolorektální karcinom. John Andretti kromě náročné chemoterapie trávil poslední měsíce snahou rozšířit povědomí o své nemoci a přimět lidi, aby nepodceňovali prevenci a nechali si udělat kolonoskopii.

„Bojoval tvrdě a vzal si zpátky dny, které mu nemoc chtěla sebrat. Pomohl nespočtu lidí, aby podstoupili potřebná vyšetření a tak mnohým zachránil život,“ dodal tým Andretti Autosport.

Vloni se v Indianapolisu objevil i jeho sedmadvacetiletý syn Jarett. Závodník série USAC vyzkoušel ve Staré cihelně závod Indy Lights a skončil šestý. Na kontě má kromě USAC starty třeba v Pirelli World Challenge, GT4 America či v Rolex Sports Car. Společně se svým otcem Johnem závodil v roce 2012 i ve slavné 24hodinovce v Daytoně.