Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Zemřel dlouholetý hlas IndyCar a NASCAR Bob Jenkins

Zemřel dlouholetý hlas IndyCar a NASCAR Bob Jenkins

Legendární komentátor podlehl rakovině

Ve věku 73 let zemřel v pondělí americký novinář Bob Jenkins, jehož hlas důvěrně znali fanoušci amerického motorsportu, především závodů IndyCar a NASCAR. Jenkins komentoval závody počínaje rokem 1979. Kariéru ukončil po sezoně 2012, když jeho žena Pam umírala na rakovinu mozku. Stejná nemoc se teď stala osudnou i jemu.

Jenkins byl dlouholetým komentátorem přenosů v televizi i v rádiu. Právě na rozhlasových vlnách rodák z Richmondu v Indianě svoji kariéru na začátku 70. let odstartoval. K závodům se ale dostal náhodou. Jeho kolega a kamarád Paul Page, další osobnost, která je v Americe nesmazatelně spojená hlavně s přenosy závodů IndyCar, jej naverboval v roce 1979, aby v přenosu pětistovky v Indianapolisu hlásil dění na protilehlé rovince.

S Mekkou amerického motorsportu byl pak Jenkins spjat až do loňského roku. V 90. letech byl on tím, kdo provázel fanoušky závodem v rádiu jako hlavní komentátor, ale závody komentoval také v televizi, nebo měl alespoň na starosti rozhlas na okruhu.

Jenkins byl také jedním z prvních komentátorů sportovního kanálu ESPN, který vznikl v roce 1979. Hned se ujal komentování závodů NASCAR, což byla role, kterou plnil až do roku 2000. Jeho hlas se tak objevil i ve filmech, které se v prostředí NASCAR odehrávají – v Bouřlivých dnech (Days of Thunder) či ve filmu Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec (Talladega Nights: The Ballad o Ricky Bobby).

Bob Jenkins v Indianapolisu v roce 1980. Foto: IndyCar

S IndyCar byl spojený hlavně na konci 90. let, kdy ESPN a její sesterská stanice ABC vysílaly jak tehdejší Indy Racing League, tak i závody konkurenční CART. Jenkins měl na starosti právě IRL. Jak ale slábl CART a naopak rostla IRL, dostal u ESPN přednost Page a Jenkins stanici v roce 2003 opustil.

Do světa televizních přenosů závodů IndyCar se vrátil v roce 2009, kdy část závodů převzala nová stanice Versus. Z té se v roce 2011 stala NBC Sports Network. Jenkins na komentátorském stanovišti zůstal až do konce roku 2012, kdy odešel, aby se staral o umírající manželku.

„Neuvěřitelná vášeň Boba jenkinse pro závodění a jeho entusiasmus spojený s láskou a znalostí tohoto sportu mu zajistily oblibu u fanoušků motorsportu po celém světě. Jeho kariéra komentátora trvala skoro 50 let, a pro celou generaci slyšet Bobův hlas znamenalo, že je čas na závody. Jeho legendární hlas se stal synonymem měsíce května na Indianapolis Motor Speedway. Bude nám chybět Bobova laskavost, jeho profesionalismus, unikátní schopnost přitáhnout nás blíž k trati a také jeho příběhy a postřehy,“ uvedl majitel IndyCar a Indianapolis Motor Speedway Roger Penske.

„Náš sport ztratil úžasného člověka a ikonický hlas, ale Bob Jenkins je nezapomenutelný. Já a mnoho dalších jsme ztratili dobrého přítele. Upřímnou soustrast jeho rodině, bude nám chybět,“ napsal na twitteru Mario Andretti.

Na Jenkinse vzpomínal také Ryan Hunter-Reay. „Strávil jsem s ním nějaký čas v květnu v Indianapolisu a cenil jsem si každé chvíle, protože jsem věděl, že to může být naposledy, co jej vidím a mohu s ním sdílet některé vzpomínky,“ napsal.

Jenkins se naposledy objevil na veřejnosti letos v květnu v Indianapolisu. Od Indianapolis Motor Speedway dostal Cenu Robina Millera, tedy ocenění za dlouholetý přínos motorsportu, které Indianapolis Motor Speedway začala udělovat před dvěma lety na počest 50 let, které coby reportér věnující se IndyCar oslavil Robin Miller. Zpráva o úmrtí Boba Jenkinse přišla jen den poté, co jezdci a týmy IndyCar vyjadřovali při závodě v Nashvillu podporu právě Millerovi, který nedávno oznámil, že trpí rakovinou a leukémií v nevyléčitelném stádiu a v minulých dnech skončil v nemocnici.

Předávání Ceny Robina Millera, foto: IndyCar

 

Zdroj: Původní materiál redakce, úvodní foto: IndyCar