Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítěz tří závodů IndyCar André Ribeiro podlehl rakovině

Vítěz tří závodů IndyCar André Ribeiro podlehl rakovině

Bylo mu 55 let

Ve věku 55 let zemřel v sobotu bývalý pilot amerických formulí IndyCar a CART André Ribeiro. Na sociálních sítích o tom informoval Hélio Castroneves. Ten prozradil, že Ribeiro zemřel na rakovinu.

"Jsem smutný ze zprávy, že jsme kvůli rakovině přišli o jednu znejinspirativnějších osobností na dráze i mimo ní, André Ribeira. Odpočívej v pokoji, příteli. Modlím se za tvoji rodinu," napsal Castroneves.

Ribeiro se narodil 18. ledna 1966 v Sao Paulu. Začínal v motokárách, pak v roce 1989 přesedlal do Formule Ford, následně do Formule Opel a v roce 1991 závodil za týmy Paul Stewart Racing a Fortec Motorsports v britské Formuli 3.

Následoval přesun zpět za oceán, ale tentokrát do Severní Ameriky, kde získal místo v Indy LIghts u týmu Tasman Motorsports Novozélanďana Steva Hornea. Ribeiro skončil v první sezoně druhý v pořadí šampionátu. Podařilo se mu zvítězit na okruzích v Portlandu, Ohiu, Vancouveru a Laguna Seca.

Horne v následující sezoně vzal svoji stáj do Indy Car, jak se šampionát organizovaný CARTem tehdy ještě jmenoval. Na oválu v New Hampshire si Ribeiro připsal premiérové vítězství. Pro Tasman Motorsports závodil ještě další dva roky a v roce 1996 přidal vítězství na domácí půdě v Rio de Janieru a na superspeedway v Michiganu.

 

André Ribeiro při jediném startu v Indy500 (rok 1995). Foto: IndyCar


V roce 1998 jej v kokpitu nahradil Tony Kanaan, který v době, kdy Ribeiro závodil za Tasman Motorsports v CART, startoval společně s Castronevesem za stáj v Indy Lights. Ribeiro dostal totiž možnost přesunout se k nejúspěšnější americké stáji, týmu Penske, kde nahradil Paula Tracyho. Penskeho stáj ale zažívala zrovna ne úplně povedené sezony, vůz PC-27 trápily potíže, dobře na tom nebyl ani motor Mercedes a pneumatiky Goodyear nestačily na konkurenční Firestone. Paradoxně tak Ribeiro s týmem Penske zažil svoji nejhorší sezonu v CART.

V jednatřiceti letech Ribeiro ukončil kariéru. Nadále ale spolupracoval s Rogerem Penskem a provozoval v Brazílii řetězec autosalónu pro značky Honda, Lexus, Toyota a Chevrolet. Byl také manažerem bývalé závodnice IndyCar Any Beatriz (v Brazílii známá spíše jako Bia Figueiredo).

Podle brazilského listu UOL držel Ribeiro informace o své nemoci v tajnosti. Věděla o nich jen rodina a nejbližší přátelé.  Ribeiro byl ženatý a měl tři dcery.

 

Zdroj: Původní materiál redakce, úvodní foto: IndyCar