Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Williams přestane vyrábět vlastní převodovky

Williams přestane vyrábět vlastní převodovky

Oznámil užší propojení s Mercedesem

Formule 1 se mění a představa startovního pole unikátních vozů, pouze s výjimkou motorů a pneumatik, patří minulosti. Spoluprací menších týmů s většími se mají snížit náklady na účast ve F1. Nová pravidla sepsaná pro rok 2022 mohla tuto změnu zastavit nebo podpořit a vyhrála druhá varianta. Důsledkem toho je, že poslední z malých týmů, který si ještě staví unikátní vůz a potřebuje do něj dostat pouze pohonnou jednotku od některého z větších hráčů, tento boj vzdává.

Williams už zkonstruoval svou poslední převodovku. Počínaje rokem 2022 začne používat převodovku svého dodavatele pohonných jednotek, tedy Mercedesu. Také bude nakupovat komponenty hydraulického systému.

"Rozšířené partnerství s Mercedesem Williamsu z dlouhodobého hlediska umožní zefektivnit jeho procesy designu a výroby, soustředit zdroje do jiných důležitých oblastí," píše v tiskové zprávě šéf týmu Simon Roberts. "Williams bude nadále konstruovat a vyrábět šasi ve vlastní továrně. Zůstává nezávislým týmem, ale formule 1 se mění a tým musí být schopen přizpůsobit se, aby byl konkurenceschopný."

Je třeba připomenout, že Williams již třikrát v řadě skončil na posledním místě v Poháru konstruktérů a rodina Williamsových ho loni raději prodala americké investiční skupině Dorilton Capital. Obchodní model malého, ale stoprocentně nezávislého týmu již nejspíš nebude udržitelný.

Další vozy Williamsu již nebudou stoprocentně unikátní. Tým soustředí úsilí do menšího počtu oblastí. Foto: Williams

V současnosti se prohlubuje spolupráce mezi Racing Pointem a Mercedesem, Haasem a Ferrari i AlphaTauri a Red Bullem. Alfa Romeo (Sauber) má technickou spolupráci s Ferrari, ale povídá se, že počínaje rokem 2022 by se mohla spojit s Renaultem, který také velmi chce s někým spolupracovat. Jediným týmem, který nemá vlastní pohonné jednotky, ale navrhuje a vyrábí si vlastní převodovky i celý zbytek vozu, zůstane McLaren.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams