Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams ukázal FW43B

Williams ukázal FW43B

Návrat k tradičním barvám.

Tým Williams poprvé vstupuje do sezony bez jednoho ze členů rodiny Williamsových v jeho čele. Nový majitelé z americké investiční skupiny Dorilton Capital fanoušky alespoň zkoušejí potěšit vozem v převážně modré a bílé barvě, které jsou pro Williams nejpříznačnější.

Vyhrát se s barevným designem bohužel umožnila absence hlavního sponzora. Na voze vidíme hlavně loga společností propojených na jezdce Nicholase Latifiho, ale dostává se jim menšího prostoru, než na voze sezony 2020 a prominentní místa na krytu motoru a bočnicích zůstávají nevyužité, zatímco na zadním křídle je jméno týmu. Možná se jejich příspěvek do rozpočtu týmu snížil, nebo chce Dorilton náležitě ukázat, že vážný zájemce má dveře otevřené a místa na voze je dost.

Jak naznačuje jméno FW43B, jedná se o evoluci loňského vozu FW43. Stáj stále nemá technického ředitele, takže i technické oddělení má na starosti přímo nový šéf týmu, zkušený Simon Roberts. Kancelář generálního ředitele loni obsadil Jost Capito, který už měl kratičkou epizodku s McLarenem, ale tohle je pro manažera s mnoha úspěchy ve světě WRC první řádná šance prosadit se ve F1. Vypomáhat bude Jenson Button, mistr světa z roku 2009, který ve voze tohoto týmu debutoval, a nyní se vrací v pozici poradce.

Tým pokračuje v používání motorů Mercedes a sezona 2021 bude jeho poslední s vlastní převodovkou. Do prvního vozu nové generace s přísavným efektem vloží převodovku Mercedesu. Od Mercedesu je také jezdec George Russell, jenž se loni při jedné příležitosti skvěle předvedl v černém voze továrního týmu, ale Williamsu za dva roky stále nepřivezl ani bod.

Místo prostého vypuštění obrázků na internet měl být vůz původně odhalen za pomoci technologií rozšířené reality. Z připravované show však nic nebylo, protože aplikace pro fanoušky byla heknuta a Williams ji raději rychle stáhl z obchodů Androidu i iOS.

"Velmi jsme se těšili, že se s našimi fanoušky podělíme o skvělý zážitek. Bylo by to hezké hlavně v těchto těžkých časech. Chtěli jsme jim zprostředkovat zážitek z první osoby. Nyní můžeme nabídnout pouze omluvu, že to nebylo možné,“ stojí v tiskové zprávě Williamsu.

Nový Williams FW43B. Foto: Williams

Zdroj: RaceFans, Williams, úvodní foto: Williams