Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Juniorský program Red Bullu pokračuje

Juniorský program Red Bullu pokračuje

Pérez pouze vyplňuje mezeru

Red Bull pro tento rok nedokázal najít vhodného druhého jezdce k Maxu Verstappenovi a poprvé po letech přivedl do svého špičkového týmu závodníka zvenčí. Helmut Marko, který šéfuje juniorskému programu a zároveň má pod palcem všechny aktivity Red Bullu v motorsportu, to však vidí pouze jako krátkodobé řešení. Podotýká, že Mexičan dostal smlouvu pouze na jeden rok.

"Ne vždy je možné zajistit plynulé dodávky talentovaných jezdců vhodných pro F1," řekl Marko v rozhovoru pro Servus TV. "Ale podívejte, kdyby jiní měli takovou historii objevování mladých talentovaných jezdců, jakou máme my, byli by šťastní. A máme i jezdce, kteří nesměřovali do F1. Jsou s námi a živí se závoděním. Jinými slovy, dělají své vysněné povolání.

Pokud nás některý z mladých jezdců zaujme, můžeme začít mluvit o roku 2022. Příští rok s námi (v týmu AlphaTauri) bude Juki Cunoda. Díky nám bude F1 po mnoha letech opět mít japonského jezdce. Velmi rychlého jezdce. A v programu máme také Estonce, Inda a další závodníky různých národností."

Z juniorského programu Red Bullu vzešli kupříkladu Sebastian Vettel (Aston Martin), Daniel Ricciardo (McLaren), Carlos Sainz (Ferrari) i samozřejmě také Max Verstappen (Red Bull). Je ale také třeba dodat, že Vettel se do F1 dostal jako testovací jezdec BMW, v jehož voze absolvoval i svou první velkou cenu, a Verstappen vstup do juniorky podepsal pouze pár týdnů před premiérou ve F1, aby mohl závodit za Toro Rosso (dnešní AlphaTauri). A někteří jezdci byli z programu vyřazeni pro neschopnost a poté je Red Bull přesto povolal do F1, jmenovitě Brendona Hartleyho a Alexandera Albona.

Bude si Pérez letos opět hledat jiný tým? Foto: Racing Point

Zdroj: Servus TV, úvodní foto: Red Bull