Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zrušený závod stál 30 milionů dolarů

Zrušený závod stál 30 milionů dolarů

Melbourne muselo sáhnout hluboko do kapsy

Velká cena Austrálie 2020 stála Melbourne a stát Victoria téměř 40 milionů australských dolarů, což je přibližně 30 milionů amerických dolarů nebo 650 milionů českých korun, přestože se závod zrušil. Nebo spíše, hlavně kvůli tomu, že se závod zrušil na poslední chvíli.

Těžko mohl někdo už zapomenout na blamáž loni v Austrálii, kde se měla začít sezona, ale v padoku týmu McLaren byl potvrzen výskyt nemoci Covid-19. Týmům bylo jasné, že se závodit nebude. Jezdci už seděli v letadle směřujícím do Evropy, když se nic nevědoucí fanoušci tlačili před branami na tribuny, aby viděli první trénink. Ani šéfové F1, ani pořadatelé nechtěli být tou stranou, která ponese následky zrušení závodu. Nakonec prohrály obě strany.

Náklady pořadatele, finančně krytého regionální vládou, byly přirozeně nižší než v roce 2019. Jenže peníze z prodeje lístků musel vrátit a jemu nikdo nevrátil finance vynaložené na marketing, úpravu cesty vedoucí melbournskými parkem pro potřeby nejrychlejších vozů planety, výstavbu tribun a další činnosti. Alespoň že jídlo, které se mělo prodávat návštěvníkům okruhu, bylo rozdáno chudým a plně vybavené medicínské centrum využito pro potřeby boje s Covidem-19.

O to snadněji dokážeme pochopit, proč byla letošní VC Austrálie přesunuta na konec roku s takovým předstihem, i když nebylo jisté, zda se závod v původním termínu skutečně nebude moci uskutečnit.

Fanoušci v pátek cestovali do Melbourne zbytečně. Foto: Red Bull

A když už jsme při zrušených závodech, Rio de Janeiro se už oficiálně vzdalo plánů na výstavbu závodního okruhu a VC Brazílie je bezpečně v rukou São Paula a jeho Interlagosu. V Brazílii se letos pojede 7. listopadu, v Austrálii o dva týdny později.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Williams