Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Kanady ještě není jistá

Velká cena Kanady ještě není jistá

V Silverstone se pojede sprint.

Máme tu dvě zajímavosti z letošního kalendáře velkých cen. První je, že Velká cena Kanady se možná nepojede ani tento rok. Zatímco například Monako oznámilo, že už začalo s přípravou svého městského okruhu, pořadatel závodu na Okruhu Jacquese Villeneuva stále nemůže zaručit, že 13. června bude okruh k dispozici.

Důvodem je samozřejmě pandemická situace, která nepřeje sportovním podnikům s diváky. Mohlo by se jet bez diváků, což by ale pro F1 byl první zaoceánský závod před prázdnými tribunami a po finanční stránce by to jistě nebylo ideální. Mluví se o možnosti odkladu, ale v kalendáři není moc míst, kam by bylo možné vtěsnat závod na severu amerického kontinentu.

"Když se podíváme na vývoj v zemích, které již pokročily v očkování obyvatelstva, tak už je vidět světlo na konci tunelu. Může to být dlouhý tunel, ale pro nás je to povzbuzením," řekl pořadatel závodu, Francois Dumontier.

Další zprávou je, že v sobotu 17. července se na okruhu Silverstone pojede sprint jako náhrada za kvalifikaci. Po mnohém dohadování se vedení F1, FIA, týmy a jezdci dohodli, že dají nápadu krátkého sobotního kvalifikačního závodu šanci.

Budou se za něj udělovat body, nebude se do něj startovat v obráceném pořadí šampionátu a jezdci se po něm nepostaví na stupně vítězů, tato ceremonie zůstane exkluzivní pro neděli. Jezdci se na roštu seřadí podle výsledku páteční předkvalifikace a šachovnicovou vlajku uvidí po přibližně půlhodině závodění. Sprint bude nazýván superkvalifikací. Generální ředitel okruhu Silverstone byl zprávou nadšen. Další sobotní sprinty mají být v Itálii a v Brazílii.

Přinese sprint očekávané sportovní drama? Foto: AlphaTauri

Zdroj: grandprix, úvodní foto: Mercedes