Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen prohrál vlastní chybou

Verstappen prohrál vlastní chybou

Hamilton chválí stratégy, Bottas určitě ne.

Po Velké ceně Bahrajnu je hlavním tématem souboj Lewise Hamiltona s Maxem Verstappenem o vítězství, který trval až do posledního kola závodu. Mercedesu se s pomocí Hamiltonovy dřívější první zastávkou povedl undercut a dřívější druhou zastávkou ho ubránil před tím, aby mu Verstappen vrátil půjčené. Přirozeným následkem bylo, že Hamilton sice vedl závod, ale v poslední třetině se musel bránit soupeři na podstatně novějších pneumatikách.

Podle vítěze byl rozhodujícím momentem závodu Verstappenův manévr ve čtvrté zatáčce, na kterého konci přišel o kontrolu nad vozem, vyjel mimo trať. Kvůli zákazu předjíždění mimo trať pozici vrátil, čímž ztratil drahocenný čas a k dalšímu manévru se již v posledních třech kolech nedostal.

"To byl tak těžký závod! Nesměl jsem si dovolit klesat na duchu, musel jsem udržet konzistentnost, vyhnout se chybám a bránit pozici. Ale přesto, kdyby neudělal tu chybu, pravděpodobně by vyhrál on," řekl vítěz. "Věděli jsme, že měníme pneumatiky mnohem dříve, než to bylo ideální, ale museli jsme si hlídat Maxe. Celý víkend byl mimořádně rychlý, takže jsme věděli, že musíme něco vymyslet."

I šéf týmu Mercedes chválí nejen Hamiltona, ale i vítěznou strategii.

"Kdyby někdo předem tvrdil, že v neděli zvítězíme, nevěřil bych mu," nechal se slyšet Toto Wolff. "Víme, že nemáme rychlost na vyhrávání kvalifikací, ale v závodě jsme byli konkurenceschopní, za což vděčíme hlavně strategii. Udělali jsme riskantní tah a na konci závodu při nás stáli všichni bohové motorsportu."

Hamilton a Mercedes opět předvedli svou mimořádnou sílu. Foto: Mercedes

Nespokojenost se strategií vyjádřil Valtteri Bottas. Mercedes mu nechal konzervativnější strategii, blíže k optimální, která by se vyplatila, kdyby Red Bull zavolal Verstappena na stejně brzkou druhou zastávku jako měl Hamilton. Nakonec však Fin zajel do boxů dříve než Verstappen, který tak měl byt vystaven riziku dalšího undercutu. Plán Mercedesu překazila chyba v boxech.

"Chtěl jsem, aby mě nechali na delším středním stintu, pneumatiky byly dobré. Nakonec by v tom nebyl žádný rozdíl, druhá výměna pneumatik proběhla velmi pomalu, takže jsem beztak neměl žádnou šanci na lepší než třetí místo. Měli jsme ve hře dva vozy se dvěma rozdílnými strategiemi. Chtěl jsem útočit, ale dostal jsem defenzivní strategii," řekl Bottas, jehož druhá zastávka v boxech trvala kolem 10 sekund, protože se mechanikům nepovedlo vyměnit všechny pneumatiky na první pokus. Pak jel i na další výměnu, aby ukořistil alespoň bod za nejrychlejší kolo závodu. Po prvním závodě sezony je tak v čele Poháru konstruktérů opět tým Mercedes.

Zdroj: Mercedes, RaceFans