Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Wolff nechápe, nač si Bottas stěžuje

Wolff nechápe, nač si Bottas stěžuje

Proč jeho zastávka trvala 11 sekund?

Valtteri Bottas se po VC Bahrajnu nechal slyšet, že není spokojen se strategií, kterou mu tým naordinoval. Prý chtěl závodit agresivněji. Jeho šéf kontruje, že ani neví, jak si to Bottas vlastně představoval.

"Nemyslím si, že jsme měli i nějakou jinou možnost," říká Toto Wolff. "I s ním jsme se pokusili o undercut (při druhé zastávce, stejně jako s Lewisem Hamiltonem při první), to mu mohlo změnit závod. Při tvorbě strategie jsme nepočítali s tím, že se po startu propadne za další vůz. Když se vrátil na svou pozici, měl už nemalou ztrátu na dvojici vpředu a nedokázal je dohnat. Ale byla šance, že nám pokus o undercut beztak vyjde, jenže se objevil problém s pneumatickou pistolí při pravém předním kole.

Ale chápu, že z pohledu jezdce to mohlo být frustrující. Potom řekne něco jako: "Mohli jsme to raději udělat jinak." Ale ani nevím, jakou jinou strategii jsme mohli zkusit. Jednozastávková strategie by nebyla dobrá, protože středně tvrdé pneumatiky moc dlouho nevydržely a tvrdé zase uprostřed své životnosti přicházeli o přilnavost. Nic jiného se udělat nedalo."

Jak Wolff zmínil, žádná strategie by Bottasovi nepomohla na lepší než třetí místo, protože jeho druhá zastávka v boxech mechanikům trvala 11 sekund. Technický ředitel týmu, James Allison, mezitím upřesnil, že "problém při pravém předním kole" byl selháním lidského faktoru.

Mechanik prostě ve snaze honit desetiny sekundy příliš spěchal a pistoli odtáhl od kola dříve, než byla matice úplně uvolněná. Z toho vyplynuly další problémy. Nesprávná manipulace s pistolí způsobila sedření hran matice, takže chyba se opravovala o to hůře. Navíc, po dokončení první akce se pistole automaticky přepíná do režimu utahování. To vše stálo cenné sekundy, nemluvě ještě o tom, že hlavní mechanik problém nezaregistroval a mezitím pustil vůz ze zvedáku.

Wolff poukázal na Bottasovo vlastní selhání na startu. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes