Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA úspěšně zpomalila Mercedes, míní Hamilton

FIA úspěšně zpomalila Mercedes, míní Hamilton

Část ztráty ale jde na účet motoru.

Lewis Hamilton byl ve včerejší kvalifikaci poražen Maxem Verstappenem o 0,4 sekundy. Po vystoupení z vozu nepřipustil zklamání, prý čekal dvakrát větší odstup.

"Rozhodně jsme blíž, než jsme předpokládali," řekl úřadující šampion. "Podle mě jsme udělali krok vpřed. Já jsem si myslel, že odstup bude dvakrát tak velký. Muži a ženy v továrně odvedli fantastickou práci, stejně jako lidé tady na okruhu. Jsem si jist, že spolu to zvládneme. Od prvního dne jsme věděli, že Red Bull bude rychlejší."

Hamilton se s Totem Wolffem shoduje v názoru, že změny v technických pravidlech měly za cíl zpomalit dominantní Mercedes, což se povedlo. O ztrátě jedné sekundy na kolo mluví také tábor Aston Martinu, kterého vůz je postaven podle stejného konceptu dlouhého vozu s nízkým sklonem.

"Ani není tajemstvím, že pravidla byla sepsána tak, aby nás hodila zpět mezi konkurenty. Loni byl pokus o totéž prostřednictvím motorů (zakázáním kvalifikačního režimu, pozn. red.). Ale dobře, milujeme výzvy," motivuje Hamilton svůj tým.

Šéf týmu Mercedes však mezitím prozradil, že za část ztráty může rekuperační systém, který spalovacímu motoru v Bahrajnu nepomáhá na tak velkém úseku okruhu jako systém Hondy.

"Ztrácíme v rychlých zatáčkách, to je jasné. Ale část ztráty jde na účet pohonné jednotky. Ještě nejsme spokojeni s rekuperačním systémem. Nemůžeme celou ztrátu připsat jedné věci," řekl Wolff.

"Honda v zimě odvedla skvělou práci. Její nová pohonná jednotka je extrémně konkurenceschopná. Podívejte se také na AlphaTauri. Musíme se k tomu postavit jako sportovci a uznat kvalitu soupeře. Jsem si jist, že s příliš rychlým vyprázdněním baterií si časem poradíme."

Když se porovnají časy včerejší kvalifikace s časy z kvalifikace na VC Bahrajnu 2020, která se jela na konci listopadu, ukáže se, že Mercedes v zimě zpomalil o dvě sekundy na kolo. Hůře se se změnou pravidel vypořádal pouze již zmíněný tým Aston Martin a tým Haas, který ale do letošního vozu moc neinvestoval.

Tato sezona nebude procházkou růžovou zahradou. Foto: Mercedes

Valtteri Bottas svou ztrátu 0,2 sekundy na Hamilton připsal chybějící sadě pneumatik.

"Musím říct, že poslední trénink byl náročný a nebyl jsem spokojený s nastavením vozu, takže jsme před kvalifikací udělali pár změn. První kolo v kvalifikaci pak nebylo špatné, ale čas nebyl dobrý. Proto jsme ve Q1 vyjeli i podruhé. Byl jsem proti tomu, protože jsme v podstatě zahodili jednu měkkou sadu a do Q3 mi zůstala pouze jedna nepoužitá," postěžoval si Fin.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes