Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Aston Martin žádá rychlou změnu pravidel

Aston Martin žádá rychlou změnu pravidel

Kolena mu podlamuje rychlost Mercedesu.

Aston Martin je přesvědčen, že ho zimní změny v technických pravidel nespravedlivě znevýhodnily a u FIA se dožaduje kompromisu, který by mu prý vrátil alespoň část ze ztracené rychlosti.

"Změna pravidel byla udělána z bezpečnostních důvodů, takže FIA ​​by měla rozhodnout i o nápravě situace," řekl Otmar Szafnauer. Šéf týmu si musí být vědom, že zásah FIA je jedinou možností, jak dosáhnout uvolnění pravidel v průběhu již započaté sezony. Kdyby se o změně hlasovalo, návrh Aston Martinu by nejspíš podpořil pouze Mercedes, pokud vůbec někdo.

"Tento typ změn pravidel je starostí FIA. Oni jsou experti v této oblasti,“ odpověděl Szafnauer na otázku, jaké konkrétní změny si vlastně představuje. "V této situaci je správné otevřít diskusi s FIA, zjistit důvody a následky. Pak budeme vědět, co je možné udělat, aby to bylo více férové ​​pro všechny. Mělo by se to udělat. My mezitím pracujeme na tom, abychom ztrátu zmenšovali vlastními silami, ale zároveň mluvíme s FIA o tom, jak nastolit spravedlivější podmínky."

FIA udělala chybu, tak ji musí napravit? Foto: Aston Martin

Christiana Hornera šéfujícího týmu Red Bull, který je jednoznačně nejrychlejší z osmi týmů s velkým sklonem vozu zezadu dopředu, tato zpráva překvapila.

"To jste mě tedy překvapili! Už jsem něco zaslechl, ale takto je to pro mě novinkou," reaguje Horner. "Přitom zde zatím máme jeden příklad, jeden závod, který vyhrál Mercedes s vozem, který by spadal do kategorie vozů s nízkým sklonem, kdyby taková kategorie existovala. Pneumatiky na tom voze přitom degradovaly stejně, ne-li pomaleji než na našem voze. A tak se zdá, že tady (v Imole) bude Mercedes velmi silný. Kromě toho, tento typ změny pravidel v průběhu sezony vždycky musel získat podporu Komise F1, pak přejít přes Světovou radu motorsportu FIA."

Zdroj: Motorsport, Racer, úvodní foto: Aston Martin