Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Szafnauer vysvětlil svůj přestup

Szafnauer vysvětlil svůj přestup

Jedna církev, jeden papež.

Bývalý šéf týmu Aston Martin a nový šéf týmu Alpinu v jedné osobě, Otmar Szafnauer, v rozhovoru pro Sky vysvětlil důvod svého zimního přestupu k dlouholetému konkurentovi ve středu pole F1. Poté, co tým odkoupil kanadský miliardář Lawrence Stroll a začal přidávat pozice v nejvyšším managementu, v něm Szafnauerovi začalo být těsno. Zřejmě má rád všechno pevně ve svých rukou.

Lidé pracující v továrně v Silverstonu mám nadále velmi rád,“ ​​řekl 57letý Američan s rumunskými kořeny. „Pod mýma rukama se počet zaměstnanců toho týmu více než zdvojnásobil, za těch 12 let. Nemůžu říct, že jsem všechny vybral já osobně, ale byl jsem u toho, podílel jsem se na lanaření z jiných týmů a pak jsem se staral o to, aby do našeho týmu zapadli a vše fungovalo jako dobře namazaný stroj. Jenže jak mi jednou řekl jeden můj dobrý přítel, katolická církev má jen jednoho papeže. Nemohou být dva. Řekl jsem si, že nastal čas sbalit si věci a nechat Aston Martin jeho jedinému papeži. Teď udělám vše pro úspěch týmu Alpine.

Dost to připomíná to, co řekl Frédéric Vasseur po odchodu z týmu Alpine, který tehdy nesl jméno Renault. Příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti. Aston Martin hned po Szafnauerově odchodu oznámil, že novým šéfem týmu bude Mike Krack. Nevíme, jestli Szafnauer o jeho příchodu věděl, ale Krack se nejspíš nerozhodl opustit dobrou pozici v automobilce BMW ze dne na den.

Kromě toho Stroll do týmu a do struktur samotné automobilky Aston Martin přijal Martina Whitmarshe, Dana Fallowse a Marka Mattiacciho, ale možná je problémem samotný Stroll. Z Alpinu naopak odešli Jérôme Stoll, Cyril Abiteboul, Alain Prost i Marcin Budkowski a David Brivio byl odsunut do programu pro mladé jezdce a na dohled nad jinými sériemi. Szafnauer však teď musí dobře vycházet se šéfem automobilky Alpine, Laurentem Rossim.

Szafnauer nechal Aston jinému pastýři. Měl na mysli Kracka nebo Strolla? Foto: Racing Point

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Aston Martin