Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris si pódium zasloužil

Norris si pódium zasloužil

Ricciardo se od něj musí učit.

Lando Norris dostal v druhé velké ceně sezony McLaren na stupně vítězů, za což si samozřejmě zasloužil pochvalu od svého šéfa.

"Zasloužené pódium, to rozhodně," řekl šéf McLarenu, Andreas Seidl. "Když se podíváte, kdo skončil před námi, tak jsou to dva špičkoví jezdci v nejlepších vozech. Z tohoto úhlu pohledu je třetí místo ještě sladší. Samozřejmě se jím nemůžeme nechat unést. Stačí se podívat, jak rychle se nám Max vzdálil v posledním stintu, a hned je vidět, že je před námi ještě spousta práce."

Norris byl rychlý celý víkend a v kvalifikaci se mezi nejlepší nedostal pouze kvůli malé jezdecké chybě. V závodě však stihl vše napravit a pomohlo mu i rozhodnutí McLarenu přezout pod červenou vlajkou na měkké pneumatiky, zatímco většina soupeřů brala středně tvrdé.

"Nebyl jsem si jistý, jestli to bude fungovat, na té trati se hodně těžko předjíždí, ale bylo to správné rozhodnutí," řekl mladý Brit. "Díky měkkým pneumatikám jsem měl dobrý druhý start a dostal jsem se před Leclerka. Hned potom jsem začal šetřit pneumatiky, prakticky od prvního kola."

Díky prvním společným stupňům vítězů pro Norrise a Lewise Hamiltona jsme na pódiu viděli dva britské jezdce poprvé po devíti letech. Dosud poslední takové stupně vítězů byly po Velké ceně Číny 2012, kdy byl Hamilton třetí a druhé místo obsadil jeho týmový kolega z McLarenu, Jenson Button.

Pro Norrise to byly druhé stupně vítězů v kariéře. Foto: McLaren

Opačná strana garáže McLarenu se ale do oslavy třetího místa nejspíš musela hodně nutit. Daniel Ricciardo byl i ve druhém závodě sezony výrazně pomalejší než týmový kolega a v průběhu závodu mu i musel udělat místo na trati, aby ho zbytečně nezdržoval. Takto přispěl k úspěchu svého týmu, ale zároveň to pro něj byla pořádně hořká pilulka.

"Lando se dostal na pódium, měl silný závod, takže máme i dobrou zprávu," řekl Australan, který do cíle dojel na šestém místě a s téměř půlminutovou ztrátou na Norrise, přestože závod byl restartován v polovině.

"Musím odložit hrdost stranou a zjistit, jak bych se mohl zlepšit. Zůstávám produktivně naladěn, ne defenzivně. Jsou zde pozitiva a pro celý tým je dobré, že v druhém závodě sezony získal pódium. Drolili se mi pneumatiky, to mi bránilo jezdit rychleji, takže když mě tým požádal o propuštění pozice, musel jsem to akceptovat. Kdyby to bylo trochu možné, tak přidám a vzdálím se mu, abych si zachoval hrdost, ego a tak… Ale nemohu nic jiného než se pokusit pochopit, co dělal lépe než já."

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: McLaren