Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alonso se do Indianapolisu možná nevrátí

Alonso se do Indianapolisu možná nevrátí

Pravdu řekne, až když odejde z F1.

Fernando Alonso před více než dvěma lety odcházel z F1 s tím, že jeho kariéra má nový cíl. Tím cílem byl zisk trojkoruny motorsportu. Na kontě již měl vítězství ve Velké ceně Monaka, ale i ve vytrvalostním závodě 24 hodin Le Mans, kde byl jeho tým Toyota jediným továrním týmem nejvyšší kategorie LMP1. Chybí mu však oválové vítězství v závodu Indianapolis 500, kde byl loni v cíli až na 21. místě a předloni se do závodu vůbec nekvalifikoval.

"Myslím, že to vzdal," řekl o Alonsovi mistr světa z roku 1997, vítěz Indy 500 z roku 1995, Kanaďan Jacques Villeneuve. "Jeho první pokus vypadal docela slibně (v roce 2017, než ho vyřadila porucha motoru). Už si ale nejspíš uvědomil, jakou malou šanci na vítězství má někdo, kdo za rok odjel pouze tento jeden oválový závod. Musel by častěji závodit na oválech a do toho se mu nechce."

Alonsovi se sice Villeneuvova slova vůbec nelíbila.

"Myslím, že my dva máme odlišné pohledy na to, jak dosáhnout svých cílů. A určitě se nenechám ovlivnit tím, co o mých cílech říká, nebo co si o nich myslí někdo druhý," řekl Alonso. "Pokud do toho půjdu znovu, tak to bude kvůli snu získat trojkorunu. Do takového závodu se člověk nepřihlásí jen tak pro legraci. Ale nevím, jestli se tam ještě vrátím. Ale pokud ne, tak ne proto, že o mně někdo řekl, že nemám šanci vyhrát. Pokud se tam nevrátím, tak důvodem bude, že nebudu mít motivaci."

Alonso to v Indianapolisu zkusil třikrát, ale ani jednou neodjel celých 500 mil. Foto: McLaren

Alonso také potvrdil, že už pár let pracuje na knize o své kariéře, která by nemusela být daleko od vydání, kdyby se nevrátil do F1. Kvůli tomu se "pravdu" nedozvíme dříve než v roce 2023.

"Na knize pracuji už několik let. Původně jsem ji plánoval vydat již v roce 2018, když jsem odešel z F1. Jenže tehdy se to odložilo, protože jsem si uvědomil, že budu závodit v jiných zajímavých sériích a teď jsem zpátky ve F1. Určitě ji nevydáme, než skončím se závoděním. Pak budu moci říct celý příběh a celou mou pravdu o různých věcech. Chci, aby to byla kniha o celé mé kariéře a bylo by divné, kdyby vyšla teď."

Autobiografie ponese jméno Závodník (Racer). V internetových obchodech můžete knihu najít s provizorním termínem vydání nastaveným na září 2022.

"Jádrem knihy je příběh o malém chlapci ze Španělska, který bojoval na motokárových okruzích a celý život tvrdě dřel na tom, aby z něj byl šampion jako žádný jiný. Kariéra zahrnující závodění proti Schumacherovi i Hamiltonovi, život na trati jako žádný jiný. Tohle je ultimátní autobiografie F1 od ultimátního závodníka F1," píše se v popisu Alonsovy knížky.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine