Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vintage Racing Team si troufne na Dakar

Vintage Racing Team si troufne na Dakar

Se čtyřmi landrovery pojede jeho veteránskou odnož

V Praze se včera představil ambiciózní projekt Vintage Racing Teamu. Nově vytvořená stáj má v úmyslu se zúčastnit Rallye Dakar Classic v roce 2022, a to dokonce se čtyřmi vozy Land Rover.

Jasno je už o složení posádek. Tvoří je otec Dušan a syn František Randýskové, další dvougenerační sestava Petr a Tomáš Fialové, bratři Albert a Štěpán Panceovi a konečně Zdeněk Ondráček s Vlastimilem Forejtem.

Z této osmičky má praktické zkušenosti s Dakarem pouze Dušan Randýsek, zato však pořádné a z nejrůznějších kategorií. Poprvé se tehdy ještě afrického maratonu zúčastnil už v roce 2000. V jeho hlavě se také zrodil nápad na Vintage Racing Team. Stalo se tak v průběhu letošního ročníku soutěže, kdy řídil kamion rychlé asistence pro Krise Meeka. „Lákalo mě krásné splynutí tří zálib – závodění, cestování a prožitku jízdy veteránem. Proto jsem začal přemlouvat stejně naladěné kamarády,“ svěřil se. Další účastníci získali závodnické ostruhy na akcích typu Silvretta Classic, Sachsen Classic nebo Arlberg Classic. 

Dušan Randýsek (vlevo) s Petrem Fialou. Foto: Vintage Racing Team

Automobily nyní čeká zevrubná regenerace, které se ujme Aleš Kautský z klubu Land Rover Series. V jejím průběhu mimo jiné obdrží přídavnou palivovou nádrž a zvýší se kapacita chlazení oleje a vody. Během samotného pouštního klání bude mít každý vůz k dispozici svého mechanika.

Použité landrovery druhé série pocházejí z let 1960 až 1964. Pohání je čtyřválec o objemu 2,25 l a maximálním výkonu 62 koní. Nejvyšší rychlost se pohybuje těsně nad stovkou.

Zdroj: Vintage Racing Team, úvodní foto: Vintage Racing Team