Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prvořadé bylo zůstat před Hamiltonem

Prvořadé bylo zůstat před Hamiltonem

Kdyby vyhrál Bottas, nevadí.

Ve Velké ceně Nizozemska nakonec k souboji kolo na kolo mezi aspiranty na titul nedošlo, zato jsme ale viděli velkou taktickou bitvu. První místo si po startu sice udržel Max Verstappen na Red Bullu, ale za sebou měl dva jezdce Mercedesu. Když se v jednu chvíli rozhodovalo, zda pokryje Hamiltona a jeho dvouzastávkovou strategii s časnou první i druhou zastávkou, nebo zůstane v čele a pojede si svůj závod, stratégové Red Bullu nezaváhali.

"Soustředili jsme se na Lewise," řekl otevřeně Christian Horner. "On je naším nejbližším soupeřem, takže když si musíme vybrat jednoho, tak je volba jasná dokonce i v případě, že tím riskujeme ztrátu vítězství. Nejdůležitější bylo pojistit si místo před Lewisem, získat více bodů než on."

Tak jednoduché to ale Verstappen beztak neměl. Mercedes nechal Valtteriho Bottase na trati ve vedení závodu tak dlouho, až se domácí jezdec ocitl v sendviči. S druhým jezdcem Mercedesu si však poradil dříve, než měl Hamilton příležitost cokoliv zkusit.

"Dvouzastávková strategie byla nejrychlejší, ale háček byl v tom, že jsme se museli rychle vrátit zpět před Valtteriho. Max to dokázal, díky tomu jsme se pak dostali do silné pozice."

Verstappen si tak mohl vychutnat první vítězství na domácí půdě.

"Věděl jsem, že se musím soustředit na jízdu," řekl v cíli Verstappen. "To je každému jasné, jenže to není vůbec jednoduché. Hlavně před startem to bylo těžké, se všemi těmi fanoušky a spoustou věcí, které jezdce oberou o soustředění. Prakticky po celý závod jsme pak byli s Lewisem v těsném souboji. Hodně na mě tlačil a zajel pár neuvěřitelných kol."

Jeden z rozhodujících momentů VC Nizozemska 2021. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull