Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tribuny v Monze budou hodně prázdné

Tribuny v Monze budou hodně prázdné

Jedna z nejznámějších zatáček změnila jméno.

Na tribunách kolem okruhu Monza můžeme tento víkend vidět neobvykle málo fanoušků. V rámci protipandemických opatření italská vláda umožnila obsadit pouze polovinu ze 120tisícové kapacity. Podle článku v La Gazzetta dello Sport se v sobotu na sprinterskou kvalifikaci přijde podívat pouze 15 až 16 tisíc diváků. Pořadatel to připisuje hlavně mimořádně pozdnímu zahájení prodeje vstupenek, protože se čekalo na rozhodnutí vlády.

"V roce 2020 jsme měli závod bez diváků, ale splnili jsme požadavky. Tento rok bude těžký, ale nemíníme zpochybňovat vládní protipandemická omezení," nechal se slyšet předseda italského autoklubu, Angelo Sticchi Damiani. "S prodejem lístků jsme začali až 5. srpna a musím připustit, že tento rok bude velká cena hluboko v mínusu. Nebýt finanční podpory regionu Lombardie, tak bychom to nezvládli."

Vedení samotného okruhu počítá, že kolem 30 procent diváků bude mít oranžová trička. Nizozemcům ještě nestačilo a hromadně pojedou na poslední evropskou velkou cenu tohoto roku, aby ještě jednou podpořili Maxe Verstappena. V Itálii se také spekuluje o tom, kolik fanoušků odradily další protipandemická opatření včetně nutnosti prokázat se při vstupu GreenPassem, mít po celou dobu nasazenou obličejovou masku a zákazem natlačit se po skončení závodu pod pódium, jak je v Monze velkou tradicí. A Italy nejspíš ani moc nezajímá souboj o titul bez účasti jezdce Ferrari.

Okruh také oznámil, že jeho součástí již nebude zatáčka Parabolica, jedna z nejznámějších zatáček kalendáře F1. Italové si připomínají 20 let od tragické nehody Michele Alboreta a při této příležitosti zatáčku přejmenovali na Curva Alboreto.

V Monze prý letos bude komornější atmosféra. Foto: Ferrari

Zdroj: La Gazzetta dello Sport, úvodní foto: Ferrari