Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez se obětoval ve prospěch Verstappena

Pérez se obětoval ve prospěch Verstappena

Cílem bylo dostat ho před mclareny.

Na velmi rychlém okruhu Monza výhoda nižšího aerodynamického odporu v aerodynamickém stínu za jiným vozem vysoce převyšuje nevýhodu sníženého přítlaku. Proto jsme opět viděli hloučky vozů čekající, kdo povede vláček a sám před sebou nebude mít nikoho, kdo by mu poskytl stín. Pro jezdce ve špičkových vozech by samozřejmě nebylo ideální jet za podstatně pomalejším vozem, proto se v Red Bullu obětoval Sergio Pérez a rozrážel vzduch pro svého týmového kolegu bojujícího o mistrovský titul.

"Musím říct, že Checo dnes sehrál klíčovou roli. Je to skvělý týmový hráč," řekl Christian Horner o Pérezovi, jenž skončil v kvalifikaci na devátém místě. "Potřebovali jsme to, mclareny zde pro nás byly vážnou hrozbou. I díky tomu má Max třetí místo, Checo obětoval asi tak polovinu sekundy. Určitě mohl být na startu výše, ale s tímto výsledkem jsme spokojeni. Zdá se mi, že v porovnání s minulým rokem je naše ztráta asi tak poloviční."

Třetí místo po obětavé pomoci od týmového kolegy, tím Verstappen nemůže být nadšen. Zbývá mu pouze doufat, že v závodním tempu se poměr sil změní.

"Nikdy jsme na této trati nebyli silní," uvědomuje si Nizozemec. "Trénink byl o něco těžší, než jsme doufali, ale dostali jsme se z toho a kvalifikace proběhla fajn. Musím být spokojen i se třetím místem. Snad v závodě bude rychlostní rozdíl o něco menší. Nikdy nevíte, co všechno se může stát."

Red Bull musel obětovat Péreze, aby těsným rozdílem dostal Verstappena před McLaren. Foto: Red Bull

Zdroj: MotorsportWeek, Sky, úvodní foto: Red Bull