Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen očekává Hamiltonův útok

Verstappen očekává Hamiltonův útok

Pérez kritizuje sprinterskou kvalifikaci.

Páteční kvalifikaci ovládly vozy Mercedesu, ale po sprinterské kvalifikaci nebude v první startovací řadě Velké ceny Itálie ani jeden. Naopak, pole position připadla Maxi Verstappenovi a za ním budou dva mclareny. Přesto prý nečeká pohodlný závod.

"Byl to dobrý den," řekl Verstappen po obsazení druhého místa ve sprintu, avšak za Valtterim Bottasem, kterého čekala penalizace. "Měl jsem dobrý start a pokoušel jsem se držet Valtteriho, avšak zdá se, že opravdu nemáme rychlost na to, abychom se mohli pokusit o útok. Ale dopadlo to k naší spokojenosti. Máme dva body a budeme startovat z prvního místa. Nečekám ale pohodlný a přímočarý závod. Valtteri sice bude začínat daleko vzadu, ale Lewis odstartuje ze čtvrtého místa a Mercedes je rychlý."

Verstappen je jistě velmi rád, že na startu nebude mít po svém boku Hamiltona. Foto: Red Bull

Jeho týmový kolega Sergio Pérez odstartoval do sprintu z devátého místa a na devátém místě také dojel a rovnou se pustil do kritiky celého formátu sprinterské kvalifikace. Vysvětluje, že moc předjíždění jsme neviděli, protože na Monze v krátkém sprintu nikdo nepřišel o přilnavost pneumatik, každý mohl svou pozici bránit naplno.

"Velká nuda," řekl Mexičan. "Nic se nedělo. Nechápu, jaký to má vlastně smysl. Dokážu si představit, že fanoušci se také nudili. Jezdci se nudili určitě, takže kde je přidaná hodnota? Podle mě nám tento formát nepřinesl absolutně nic. Řeklo se, že je to kvůli lepší show. Uvidíme, jestli fanoušci řeknou, že odcházeli spokojeni."

Ross Brawn, který formát prosazuje, se již vyjádřil, že vozy s přísavným efektem příští rok napomohou předjíždění i v situacích, kdy nikdo nemusí myslet na pneumatiky. Fernando Alonso navrhl, aby se páteční kvalifikace jezdila na jedno kolo, takže pole by bylo na startu sprintu trochu více promíchané, Ferrari navrhuje rovnou startovací rošt otočený vůči pořadí v šampionátu, ale nesloužící jako kvalifikace.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull