Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podvádí Mercedes s motory?

Podvádí Mercedes s motory?

Red Bull a Honda mají silné podezření.

Red Bull ještě před VC Nizozemska kontaktoval FIA s pár otázkami ohledně legálnosti pár "fíglů" týkajících se motoru. Má se za to, že úmyslně poukazuje na Mercedes, který prý má řešení na hraně pravidel využívat.

Trik spočívá v extrémně vychlazeném vzduchu, který údajně Mercedes dokáže dostat do spalovacího prostoru a tím zvýšit výkon spalovacího motoru. Využívat to má hlavně při akceleraci ve výjezdu ze zatáček, kde se podle Red Bullu v krátkém čase extrémně zlepšil.

Silné chlazení vzduchu přiváděného do motoru je přitom pravidly zakázáno. Trik má spočívat v tom, že je určena pouze průměrná teplota vůči okolnímu prostředí během celého kola a Mercedes chladí extrémně, ale pouze tam, kde z toho plyne největší výhoda. Průměr tak může být v pořádku, ale v souladu s duchem pravidel to není. V pravidlech jsou pak ještě výjimky pro první kolo závodu, první kolo po zastávce v boxech a další nestandardní kola, přičemž senzor teplotu kontroluje v závodě a v kvalifikaci.

Šéf týmu Red Bull v reakci na dotazy novinářů řekl, že ve F1 je běžným postupem klást FIA otázky ohledně různých technických řešení, čímž nepřímo potvrdil pravdivost příběhu. Šéf týmu Mercedes prohlásil, že by rád měl popisovanou výhodu a že je normální, že se týmy snaží najít na konkurenčních vozech něco ilegálního. Nabízí se, že Red Bullu dal tip jeden ze zaměstnanců továrny na motory Mercedesu v Brixwothu, kteří dali výpověd a přesouvají se do nové motorové divize Red Bullu.

"To by bylo proti pravidlům, takže odpověď je samozřejmě ne," ohradil se Christian Horner. "Tyto věci stále konzultujeme s Hondou a my jako tým jsme jejím komunikačním kanálem s FIA. A nejsme ani jediní, kteří něco zpozorovali a potřebovali položit pár otázek."

Motoráři Mercedesu prý objevili dírku v pravidlech. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes