Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen, Bottas a Sainz v ohrožení

Verstappen, Bottas a Sainz v ohrožení

Komisaři vyšetřují porušení pravidel.

Max Verstappen a jeho tým Red Bull byl včera předvolán před komisaře Velké ceny Kataru, aby se obhájili ve věci nerespektování dvojité žluté vlajky v závěru kvalifikace.

Dvojitou žlutou vlajku traťoví maršálové vyvěsili kvůli Pierru Gaslymu, který v samém závěru svého posledního kola přišel o přední křídlo a svůj monopost zaparkoval na okraji hlavní rovinky. To ovlivnilo, nebo mělo ovlivnit všechny jezdce za ním. Sebastian Vettel například svůj pokus vzdal, ale v cíli si uvědomil, že maršálové za jeho zády žlutou vlajku stáhli.

Škoda, že jsem v posledním sektoru posledního kola chytil dvojitou žlutou. Za mnou byla stažena. Řekl bych, že důvodem je Max,“ řekl jezdec Aston Martinu, který tedy maršály podezírá z upřednostňování boje o titul před bezpečností. Avšak tak se zdá, že Verstappen projel kolem pár dvojitých žlutých praporků, než byly staženy.

Dvojitá žlutá vlajka signalizuje velké nebezpečí na trati a od jezdců se očekává, že po jejím zhlédnutí okamžitě zpomalí. Verstappen přesto zajel své nejlepší kolo kvalifikace, i když k poražení Lewise Hamiltona to ani zdaleka nestačilo. Nyní by kromě ztráty času ze zmíněného kola mohl dostat i trest ztráty míst na startu VC Kataru, kvůli nebezpečné jízdě.

Po první kvalifikaci letošní sezony v Bahrajnu dostal Vettel trest ztráty pěti míst na startu z důvodu ignorování dvojité žluté vlajky. V roce 2019 Verstappen ze stejného důvodu přišel v Mexiku o pole position. Ještě včera večer začali komisaři ze stejného porušení pravidel vyšetřovat i Carlose Sainze z Ferrari a Valtteriho Bottase z Mercedesu. Rozhodnout se má dnes dopoledne.

Verstappen může přijít o druhé místo, ale stejný trest hrozí i Bottasovi a Sainzovi za ním, takže možná reálně přijde pouze o dvě místa. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull