Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas rozhádal management Alfy

Bottas rozhádal management Alfy

Předseda mateřské společnosti opustil firmu.

Není důvod, aby bylo jméno Pascal Picci fanouškům F1 dobře známo, a už se to ani nezmění, jelikož na svou pozici související se světem F1 dobrovolně opustil. Stačí ale vědět, že se jedná o bývalého předsedu Sauber Holdings dosazeného investiční skupinou Longbow Finance, aby dohlížel na tým závodící pod jménem Alfa Romeo Racing. A po svém odchodu netajil, že odešel kvůli rozporům se šéfem týmu, Frédérikem Vasseurem, které mají kořeny ve výběru jezdců.

Už nikdy víc nechci být spojován s manažerskými rozhodnutími Freda Vasseura,“ cituje Picciho italský Motorsport. „Způsob výběru jezdců byla jedna z věcí, které narušily vzájemné vztahy mezi mnou a současným managementem.

Picci si evidentně přál setrvání Antonia Giovinazziho, ale prý je rád i za příchod Kuan-jü Čoua, takže zbývá Valtteri Bottas jako pravděpodobný kámen úrazu.

Je mi líto, že Antonio přišel o místo a jsem rád, že se přidal Čou. Toho čínského mladíka znám odkdy jsme se ho snažili získat do Jezdecké akademie Sauberu a zároveň pro sebe otevřít obchodní příležitosti (v jeho domovině).

Podle švýcarských novin Blick byl Picci zastáncem Marchionneho plánu prohlubovat vztahy mezi společností Sauber vlastnící tým, italskou automobilkou Alfa Romeo spadající pod koncern Stellantis a Ferrari, přičemž třetí do partie je velkým týmem F1, dodává motory švýcarské stáji a se Stellantisem ho pojí stejný majitel. Italský jezdec podporovaný Ferrari pěkně zapadl doprostřed trojúhelníka, jenže Vasseur zřejmě chtěl Bottasovy zkušenosti a Čouův jezdecký i komerční potenciál.

Na této věci mě teď mrzí pouze to, že s ní musel jít do médií,“ nechal se slyšet Vasseur. „Podle mě, co se řekne na poradě vedení, nemá se vynášet na veřejnost. Existuje důvod, proč jsou ty schůze neveřejné. Je třeba mít na paměti, že rozhodnutí týkající se týmu a jeho jezdců jsou vždy složitá, protože se přihlíží ke kombinaci velmi různorodých faktorů. Po dlouhé diskusi jsme, spolu s hlavním vlastníkem týmu, dospěli k našemu rozhodnutí.

Ani Vasseur přitom do závodního kokpitu nedostal svého oblíbence. Tím má být údajně Théo Pourchaire, Francouz z juniorského programu Sauberu, jenž předloni obsadil první místo v Německé F4, loni druhé ve F3 a letos byl ve F2 pátý, přičemž jen v srpnu oslavil 18. narozeniny. Příští rok ho tedy fanoušci opět uvidí ve F2.

Giovinazzi měl v týmu své podporovatele. Foto: Alfa Romeo

Picci komentoval také převzetí společnosti Sauber Američanem Michaelem Andrettim, o kterém se mluvilo na podzim letošního roku a které by prý bylo následkem nehezké VC Belgie.

Co se stalo v Belgii, zůstalo otevřenou ranou. Tři kola bez závodění, pouze kola jízdy za safetycarem a nic víc, dala Williamsu tak velké množství bodů, že už nebylo možné dohnat ho v Poháru konstruktérů. Spa bylo studenou sprchou, po něm jsme se rozhodli nabídnout tým k prodeji.

Zdroj: grandprix, Blick, úvodní foto: Mercedes