Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop skončil při Abú Zabí Desert Challenge druhý, zdolal ho jen Peterhansel

Prokop skončil při Abú Zabí Desert Challenge druhý, zdolal ho jen Peterhansel

Abú Zabí Desert Challenge - 5. etapa

Čtvrtek 10. března přinesl definitivní rozuzlení letošního ročníku soutěže Abú Zabí Desert Challenge, který byl druhým podnikem nově vzniklého mistrovství světa v dálkových soutěžích spadajících pod FIA a FIM. Na programu totiž byla závěrečná pátá etapa o délce 209 měřených kilometrů.

V kategorii automobilů Násir al-Attíja opět ukázal, že nebýt odstoupení z první etapy kvůli problémům s kolem, měli by s ním soupeři těžké pořízení. Katařan totiž získal své již čtvrté etapové prvenství v řadě. Zatímco v předchozích třech etapách vždy Al-Attíju následoval na druhém místě Sébastien Loeb, tentokrát ukořistil stříbrný výsledek Jazíd al-Rajhí. Loebovi musela po dvou defektech pneumatiky stačit třetí pozice.

Stéphane Peterhansel, který do poslední etapy vstupoval jako celkový lídr, obsadil na závěr se svým elektrickým vozem Audi RS Q e-tron šestou pozici a za svým nejbližším pronásledovatelem v průběžném pořadí Martinem Prokopem, který skončil čtvrtý, zaostal o 3 minuty a 32 sekund, na jeho vítězství to ale nic nezměnilo. Francouz tak mohl oslavovat již svůj osmý triumf na Abú Zabí Desert Challenge. Poprvé zde vyhrál v roce 1996 na motorce. S autem triumfoval kromě letošního ročníku i v letech 2002, 2003, 2005, 2007, 2011 a 2019.

Stéphane Peterhansel vyhrál poosmé Abú Zabí Desert Challenge. Foto: Audi Sport



Martin Prokop, který na rozdíl od lednové Rallye Dakar nastoupil v soutěži se starším modelem svého vozu Ford Raptor RS Cross Country, se mohl radovat z celkového druhého místa: „Byl to parádní týden. Všechno jsme s naším starým Shrekem zvládli přeskákat bez problémů. Je to trochu anomálie. S takto starým autem jsme neměli žádné ambice. Jeli jsme si to sem pouze užít, protože je to náš oblíbený závod. Nakonec je z toho druhé místo. Za námi skončila spousta skvělých jezdců a spousta továrních aut. Jsme strašně šťastní. Užili jsme si to, mám radost,“ řekl jihlavský rodák v cíli.

Stupně vítězů automobilů kategorie T1 doplnil třetí Jakub Przygonski. Loeb, který měl během úvodní etapy potíže s hnací hřídelí, nakonec obsadil čtvrté místo. Al-Attíja skončil pátý a Al-Rajhí, který zase kvůli technickým problémům nedokončil třetí etapu a přišel tak o naděje na druhou příčku, bral šesté místo.

Loebovo vystoupení se sice bez problémů neobešlo, ale přesto měl v cíli důvod k radosti. V průběžném pořadí mistrovství světa, do kterého jezdci bodují nejen za celkové umístění v soutěžích, ale i za výsledky v jednotlivých etapách, se totiž posunul do čela. Násir al-Attíja, který vedl po lednové Rallye Dakar, je nyní druhý se ztrátou jednoho bodu.

Sébastien Loeb nyní vede šampionát v kategorii automobilů. Foto: Bahrain Raid Xtreme



Mezi lehkými prototypy vyhrála ve čtvrtek Cristina Gutiérrezová před Franciscem Lopezem Contardem a Sethem Quinterem. V čele celkového pořadí ale zůstal Lopez Contardo a po vítězství na Rallye Dakar tak slavil další triumf. Kromě toho se navíc umístil i jako třetí napříč všemi automobilovými kategoriemi. Nestačil pouze na Peterhansela s Prokopem a jelikož tato dvojice nejela v rámci MS, stal se Chilan v hodnocení tohoto seriálu vítězem. Gutiérrezová skončila mezi lehkými prototypy celkově druhá a Quintero třetí.

Francisco Lopez Contardo byl mezi automobily nejlepší z účastníků MS. Foto: Kin Marcin/Red Bull Content Pool



Kategorii Side-by-side zakončil vítězně Austin Jones před Rokasem Baciuskou a Markem Goczalem. Celkové vítězství už si ale Marek Goczal pohlídal. Baciuska se udržel na druhé pozici. K dramatu ale ještě došlo v boji o třetí příčku. Michal Goczal, kterému patřila bronzová pozice před začátkem poslední etapy, totiž nakonec do cíle nedojel kvůli poruše chladícího systému. Na třetí místo se tak posunula Malgorzata Goldová. Dakarský vítěz Austin Jones, který první etapu nedokončil po problémech s elektronikou, skončil čtvrtý. Lídrem šampionátu ve své kategorii ovšem zůstává.

Z kamionů dojel do cíle pouze Kees Koolen. Nizozemec tak logicky zvítězil a v průběžném pořadí šampionátu sebral vedení Martinu Macíkovi. Český jezdec byl v Abú Zabí jediným Koolenovým soupeřem, po pondělních problémech s převodovkou ale odstoupil.

Mezi motorkáři bylo ještě před poslední etapou zaděláno na napínavý boj o celkové vítězství. Sam Sunderland totiž vedl pouze o 23 sekund před druhým Pablem Quintanillou. Poslední etapu ale dokázat Brit vyhrát a po lednovém triumfu na Dakaru tak měl i zde důvod k oslavám.  Quintanilla navíc dokončil etapu až jako pátý a celkově se propadl na třetí místo. Přeskočil ho totiž jeho týmový kolega od Hondy Ricky Brabec, který dojel druhý i v poslední etapě.

Sam Sunderland letos zatím nenašel v kategorii motocyklů přemožitele. Foto: Gas Gas



Martin Michek zakončil Abú Zabí Desert Challenge 20. místem. Po problémech s motorem, které ho vyřadily ze druhé etapy a poté mu znemožnily i start v té třetí, ale skončil celkově až na 35. příčce.

„Krásná rallye. Za mě super. Byl jsem hrozně moc rád, že i po výměně motoru nás nechali závodit, i když jsme dostali astronomickou penalizaci. Já jsem si to užil až do konce. Děkuji všem, co byli s námi,“ shrnul českobudějovický závodník své vystoupení v cíli.

Ve čtyřkolkách slavil vítězství Abdulazíz Alí. Na druhé pozici skončil slovenský závodník Juraj Varga a na třetí Rodolfo Guillioli. Ve stejném pořadí se trojice umístila také v poslední etapě. Celkovým lídrem kategorie čtyřkolek v MS ale zůstává vítěz z Dakaru Alexandre Giroud, přestože ve Spojených arabských emirátech chyběl.

Auta - 5. etapa: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota Hilux) 2:22:16, 2. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 2:24:58, 3. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive International Hunter) 2:27:55, 4. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 2:35:26, 5. Mathieu Serradori - Loic Minaudier (oba Francie, Century CR6) 2:36:28.

Auta - konečné pořadí
: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 17:43:07, 2. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 18:12:56, 3. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) 19:12:00, 4. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive International Hunter) 19:35:18, 5. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota Hilux) 37:27:20.

Lehké prototypy - 5. etapa: 1. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 2:42:01, 2. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 2:43:16, 3. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 2:46:12, 4. Thomas Bell - Bruno Jacomy (Spojené arabské emiráty - Argentina, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 2:48:43, 5. Hernan Garces Echeverria - Juan Pablo Latrach (oba Chile, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick) 2:50:57.

Lehké prototypy - konečné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 18:53:46, 2. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 19:02:04, 3. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 20:16:06, 4. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 20:58:12, 5. Annett Fischerová - Annie Seelová (Německo - Švédsko, Can-Am Maverick X3) 21:55:54.

Side-by-side - 5. etapa:
1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 2:43:01, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 2:43:34, 3. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 2:43:37, 4. Lucas Jose del Rio Alamos - Alvaro Juan Leon Quintanilla (oba Chile, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 2:52:23, 5. Geoff Minnit - Gerhard Snyman (oba Jihoafrická republika, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:14:42.

Side-by-side - konečné pořadí: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 19:12:38, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 19:34:56, 3. Malgorzata Goldová - Marek Dabrowski  (oba Polsko, Polaris RZR PRO XP Turbo) 27:32:55, 4. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 39:17:27, 5. Lucas Jose del Rio Alamos - Alvaro Juan Leon Quintanilla (oba Chile, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 60:14:25.

Kamiony - 5. etapa: 1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 3:49:43.

Kamiony – konečné pořadí: 1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 24:14:58.

Motorky - 5. etapa: 1.  Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 2:20:57, 2. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 2:21:31, 3. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 2:22:08, 4. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 2:24:12, 5. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 2:24:30... 20. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 2:46:03.

Motorky - konečné pořadí
: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 16:54:24, 2. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 16:57:32, 3. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 16:58:20, 4. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 17:02:41, 5. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 17:02:55… 35. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 71:47:10.

Čtyřkolky - 5. etapa: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 3:13:40, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 3:30:26, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 3:46:26.

Čtyřkolky - konečné pořadí:
1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 22:42:15, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 24:47:33, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 25:35:12.

MS – automobily – průběžné pořadí: 1. Loeb 112, 2. Al-Attíja 111, 3. Al-Rajhí 71, 4. Przygonski 58, 5. Lopez Contardo 40.

MS – lehké prototypy – průběžné pořadí: 1. Lopez Contardo 141, 2. Gutiérrezová 116, 3. Quintero 97, 4. Bell 47, 5. Navarro 38.

MS – Side-by-side – průběžné pořadí: 1. Jones 122, 2. Marek Goczal 118, 3. Baciuska 107, 4. Michal Goczal 57, 5. Luppi de Oliveira 49.

MS – kamiony – průběžné pořadí: 1. Koolen 140, 2. Macík 108.

MS – motorky – průběžné pořadí: 1. Sunderland 63, 2. Quintanilla 46, 3. Walkner 35, 4. Brabec 34, 5. Price 25… 19. Michek 2.

MS – motorky – Rally2 – průběžné pořadí
: 1. Klein 63, 2. Dumontier 44, 3. Chapeliere 30, 4. Dabrowski 27, 5. Jan Brabec 20… 13. Engel 9.

MS – čtyřkolky – průběžné pořadí: 1. Giroud 38, 2. Moreno 30, 3. Alí 25, 4. Wisniewski 24, 5. Varga 20… 6. Tůma 20.