Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Wolff mi není vůbec podobný

Wolff mi není vůbec podobný

Horner mluvil o rozdílech mezi nimi.

Christian Horner poskytl Daily Mail rozhovor, ve kterém se věnoval i rozdílům mezi ním a Totem Wolffem, šéfem konkurenčního týmu Mercedes, kterého vítěznou šňůru se loni jeho Red Bullu konečně povedlo přetrhnout.

Jsme velmi odlišní. Když nejsem na závodním okruhu, jsem v továrně. Nežiji v daňovém exilu v Monaku, neřídím tým z dálky. Věci řeším osobně. Můj diář je plný od mementu příchodu až po zhasnutí světla, neustále je co řešit. Prosazuji politiku otevřených dveří. Vyrostl jsem v motorsportu. Byl jsem závodníkem, později šéfem týmu (v sérii Formule 3000, pozn. red.) Srdcem jsem závodník.

Toto přišel z velmi odlišného prostředí. Jeho kořeny jsou ve finančním sektoru a zajímají ho hlavně výkazy zisků a ztrát. Tím měří velikost úspěchu. Má srdce závodníka? To opravdu netuším. Bude někde kolem i o deset let, nebo shrábne hotovost a bude se plavit na své superjachtě? Těžko říct," řekl šéf týmu Red Bull.

Wolff si rozumí s ostatními obchodníky v padoku. Na fotce s Lawrencem Strollem, nyní majitelem týmu Aston Martin. Foto: Mercedes

Horner nepřímo poukázal na to, že zatímco on je prostě šéfem týmu placeným majitelem za dosažené úspěchy, Toto Wolff je třetinovým spoluvlastníkem týmu Mercedes, má podíl na jeho finančních ziscích. A ty teď nejspíš budou, díky rozpočtovému stropu, o dost větší než v minulých letech. A nemálo díky tomu narostla i hodnota samotného týmu a Wolffova podílu v něm. Hornera Helmut Marko vybral a představil Dietrichu Mateschitzovi na základě jeho výsledků ve F3000. Wolff se do F1 dostal skrze představenstvo týmu Williams, kam si sedl poté, co v něm koupil minoritní podíl.

Věci ale nejsou zas tak černobílé, jak Horner naznačuje. Wolff také závodil, dokonce sponzorovaný Red Bullem, v roce 1994 vyhrál svou kategorii závodu 24 hodin na Nürburgringu a závodil i v šampionátu FIA GT. Hornerův otec a dědeček podnikali, obchodovali s komponenty pro anglické výrobce motorů. Otec mu půjčil peníze na založení týmu Arden. Zatímco Wolff se zamiloval do závodnice Susie Stoddartové, Horner svoji životní cestu spojil s bývalou členkou Spice Girls, Geri Halliwellovou.

A ani jeden z pánů neměl kariéru, jakou se může pochlubit Mattia Binotto z Ferrari, jenž se vypracoval z inženýra na šéfa motorového oddělení, na technického ředitele a následně na šéfa týmu. Tam je už jen otázka, jak moc mu kromě výsledků a pracovitosti pomohla i schopnost přežít vnitřní politické boje, kterými je Ferrari pověstné. Pro úplnost doplníme, že čtvrtý velký tým, McLaren, vede tandem obchodníka Zaka Browna a kariérního šéfa týmů různých kategorií, Andrease Seidla.

Zdroj: Daily Mail, úvodní foto: Red Bull