Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tracy oslavil v Clevelandu jubilejní 30. vítězství

Tracy oslavil v Clevelandu jubilejní 30. vítězství

Champ Car GP of Cleveland - průběh a výsledky závodu

Paul Tracy po loňské nepříliš úspěšné sezóně letos opět míří k nejvyšším metám. V Clevelandu se zapsal do historických tabulek sérií CART / Champ Cars již jubilejním 30. vítězstvím a posunul se tak v tabulkách na sedmé místo před další legendu série Ricka Mearse. Vítězství ho také posunulo do čela letošní průběžné klasifikace. Druhým místem vyrovnal svůj dosavadní nejlepší výsledek A.J. Allmendinger, třetí místo patří Oriolu Serviovi, který ve svém finálním útoku v posledních kolech zajel rovněž nejrychlejší kolo závodu.

Tracy se ujal vedení již na startu a vedl pole po prvních 29 kol. Až na Ryana Hunter-Reay zvládli jezdci nástrahy první zatáčky po startu a první část závodu byla vcelku poklidná. Cristiano da Matta se usadil na druhém místě a využil žluté fáze ve 26. kole pro zastávku v boxech, čímž opět vsadil na poněkud jinou strategii. Podobně jako před týdnem v Portlandu se zdálo, že tým vsadil na dobrou kartu, protože když se v depu vystřídalo celé pole vozů, da Matta byl na špici a začal všem soupeřům ujíždět. Ve 39. kole musel do boxů s poškozeným závěsem Dominguez.

Da Mattův náskok narostl až na 4,8 sekundy v 49. kole, ale pak se štěstí obrátilo ke Cristianovi zády. V osmé zatáčce kolidoval s Marcusem Marshallem, kterého předjížděl o jedno kolo a s poškozeným závěsem kola musel vzdát. Během jeho potíží byli v boxech Vasser a Allmendinger a téměř vzápětí havaroval Wirdheim. Jeho havárie způsobila žlutou fázi a zbytek pole zabočil do boxů k dalším zastávkám.

Konec nadějí Cristiana da Matty

Poněkud jiná palivová strategie teď posunula vpřed skupinku, ve které byli Vasser, Allmendinger, Glock a Marques. Teprve za nimi byli Tracy, Bourdais a Servia, ale bylo zřejmě, že všichni ještě budou muset do boxů pro finální dávku paliva.

Závod byl restartován v 59. kole a téměř okamžitě se  Tracy přehnal přes Vassera a Glocka a vydal se stíhat Allmendingera. Bourdais se poněkud propadl a zdálo se, že se snaží šetřit palivo tak, aby do boxů již nemusel. Přibližně v té době bylo rovněž oznámeno, že závod se pojede jako časově omezený a skončí zřejmě 91. kolem.

Poslední část závodu pak přinesla kolotoč změn v pořadí i ve vedení, tak jak jezdci s různými palivovými strategiemi museli zajíždět pro poslední dávku paliva. První tam musel Glock, následován o tři kola později Vasserem. Allmendinger zatím na čele odolával náporu Paula Tracyho, ale brzy začal být blokován Glockem a rovněž zabočil do boxů, kde vzápětí přistál i Servia. V dalším kole je následoval i Tracy, ale jeho tým podal skvělý výkon a tak se Kanaďan vrátil na trať před Allmendingerem. Ve vedení byli teď nicméně "spořiči" Tagliani, Ranger a Bourdais. Ale brzy bylo jasné, že bez pomoci žluté fáze to do cíle nedotáhne bez dalšího paliva ani jeden z nich. 

Bourdais a Ranger si zajeli pro finální "splash" paliva v 85. kole, jen jedno kolo déle vydržel Tagliani. Tím se na čelo dostal zpět Tracy, vedoucí teď před Allmendingerem a Serviou. Oriol Servia ještě využil posledních kol k útoku na Allmendingera, během kterého zajel nejrychlejší kolo závodu. Chyběla mu však právě ty čtyři kola, o které byl závod zkrácen a tak Allmendinger druhé místo udržel.

Zatímco Tracy a Allmendinger častují šampusem členy týmů, Servia sprchuje raději Champcar girls

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1:45:43.856
2.
 A.J.Allmendinger  Team RuSPORT
3.113
3.
 O.Servia  Newman/Haas Racing
3.914
4.
 A.Tagliani  Team Australia
10.185
5.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
13.262
6.
 J.Vasser  PKV Racing
20.361
7.
 J.Wilson  Team RuSPORT
23.489
8.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
25.212
9.
 R.Sperafico  Dale Coyne Racing
31.736
10.
 T.Glock  Rocketsports Racing
47.725
11.
 T.Marques  Dale Coyne Racing
1 kolo
12.
 M.Marshall  Team Australia
2 kola
13.
 N.Philippe  Mi-Jack Conquest
2 kola
14.
 R.Bremmer  HVM Inc.
porucha
15.
 B.Wirdheim  HVM Inc.
havárie
16.
 C.da Matta  PKV Racing
havárie
17.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
havárie
18.
 R.Hunter-Reay  Rocketsports Racing
havárie

Všechny časy neoficiální