Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz chválí změnu kvalifikačních pravidel

Sainz chválí změnu kvalifikačních pravidel

Bude to sportovnější, možná méně dramatické.

Po dnešních trénincích je zítra na programu ještě poslední trénink a poté už první kvalifikace nové sezony plné změn. Mimo jiné bylo z pravidel vypuštěno to, které nutilo jezdce, kterým se povedlo postoupit do finálové části kvalifikace, startovat do závodu na pneumatikách použitých k postupu do finálové části kvalifikace.

Nebudeme opět vysvětlovat komplikované důvody a cíle sledované zavedením tohoto pravidla, pouze připomeneme, že jezdci, kteří v sobotu skončili na jedenáctém a dvanáctém místě a mohli startovat na nových pneumatikách dle vlastního výběru, měli zpravidla na tvářích větší úsměv než ti na devátém a desátém místě. A jezdci špičkových týmů stejně většinou postoupili na pneumatikách ideálních pro start závodu. V posledních dvou letech na pravidlo často dopláceli jezdci Ferrari a McLarenu.

Takhle to bude férovější,“ řekl Carlos Sainz v rozhovoru pro RaceFans. „Jediným negativním dopadem asi bude, že pokud budou na okruhu Jednozastávková a dvouzastávková strategie přibližně stejně rychlé, všichni sáhnou po tvrdší směsi, protože jet na jednu zastávku je prostě snadnější. Každý bude mít možnost startovat na pneumatikách ze středně tvrdé směsi. A všichni je budou mít nové, ne použité. To bude jedinou nevýhodou. Ale já jsem rád. Bude to více fér a všichni na startu budou mít, řekněme, rovné podmínky.

Cenou za férový závod možná budou jednotvárnější strategie. Foto: Ferrari

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari