Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Max Mosley: "Pořadatel vždy vyhraje."

Max Mosley: "Pořadatel vždy vyhraje."

Výzvy k odstoupení nechá prezident FIA bez povšimnutí

Podle Maxe Mosleyho si týmy nedovolí bojkotovat Velkou cenu Francie, pokud hovoří o tom, že tak chtějí učinit v případě udělení přísných trestů za odstoupení těsně před startem Velké ceny USA. Max Mosley coby prezident FIA také řekl, že současná krize odstoupením způsobená není tak vážná, jak si lidé myslí.

"Bylo to podstatně horší, když se zabil Ayrton Senna," řekl Mosley. "V takovéhle situaci se to dá ještě napravit, otázkou zůstává, komu se to povede."

Max Mosley pozici FIA přirovnal k rozhodčímu, který podle něj nebude nikdy oblíbený. Myslí si dokonce, že problém s pneumatikami Michelin nebyl tak vážný jak se prezentovalo, a že do poslední chvíle nevěděl, co se týmy chystají udělat.

"Bylo to od nich neuvěřitelně stupidní, protože tím nikdo nezíská," řekl dále Mosley. "Možná kromě amerických právníků. Bylo to šílené. Byl jsem také hodně naštvaný, protože jsem cítil, že problém s pneumatikami neni tak vážný jak bylo prezentováno, měl jsem pocit, jako by ta situace byla vytvořena záměrně.

Měl jsem hodně telefonátů od Bernieho Ecclestona, Rona Dennise a Flavia Briatoreho. S Flaviem to bylo poměrně těžké, protože neměl žádný rozumný argument, Ron Dennis byl racionálnější, co se myšlenky použití pneumatik Bridgestone týče, měl pravdu v tom, že by to bylo bez testů také nebezpečné. A přesně ten stejný argument já měl ohledně šikany," řekl Max Mosley.

"Neberu to osobně, je tu ovšem nechuť uvědomit si, kdo by měl tento sport řídit. Na jedné straně říkám, že by to měla být FIA, druzí si myslí, že by to měly být týmy. Když jsem byl jeden z nich, myslel jsem si to samé.

Ale pořadatel vždy vyhraje. Takže mě neznepokojuje, že nasadili nepřátelskou taktiku. Co udělají? Jestli budou stávkovat, nadělají si do vlastního hnízda, a to se nestane. Jedině ti, kteří systému nerozumí, věří, že to udělají. A to se týká jen dvou nebo tří šéfů týmů. Ostatní chápu, že pořadatel má kontrolu, nemusím to ale být já osobně."

Nelichotivě se Max Mosley vyjádřil o Paulu Stoddartovi, který jej veřejně vyzval k odstoupení.

"Paul Stoddart je velmi smutný případ," řekl Mosley. "Hodně jsem mu pomohl, když mu ostatní týmy chtěly vzít peníze, ale teď to vypadá, že zapomněl brát své léky."

Výzvy k odstoupení Max Mosley přehlíží:

"Jean-Marie Balestre, můj předchůdce, když měl podobný konflikt [FIA vs. FOCA] - a musím říci, že jsem v té době byl na druhé straně, výzývali jsme jej k rezignaci každou hodinu. Nechal to bez povšimnutí.

Skutečnost, že je rozhodčí neoblíbený, je nevyhnutelná."

Takže pokud jej týmy vyzvou k odstoupení?

"Nechám to bez povšimnutí," řekl Max Mosley, který v jiném rozhovoru řekl:

"Kdyby byli zticha, už bych možná sám odešel.

Nejsem tu, abych se kamarádil s týmy, jsem tu proto, aby byla formule 1 bezpečná a aby se hrálo fér. Musí to být stejné pro všechny."