Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Saudské Arábii odstartuje z prvního místa Pérez, Schumacher tvrdě boural

V Saudské Arábii odstartuje z prvního místa Pérez, Schumacher tvrdě boural

VC Saudské Arábie - kvalifikace

Po volných trénincích tomu sice mnoho nenasvědčovalo, vítězem kvalifikace se ale stal Pérez. Leclerc se musel spokojit se druhou příčkou. Sainz skončil třetí a Verstappen až čtvrtý. Trápení Mercedesu pokračuje. Zatímco Russell se zmohl pouze na šestou pozici, Hamilton byl vyřazen již v první části kvalifikace a obsadil až 16. místo. Kvalifikace byla dvakrát přerušena červenou vlajkou. Zatímco v první části boural Latifi, ve druhé měl tvrdou havárii Schumacher. Pilot Haasu byl přepraven do nemocnice. Prvotní vyšetření ale žádná zranění neodhalila.

Ve 20:00 místního času se piloti vydali do boje o startovní pozice pro nedělní Velkou cenu Saudské Arábie. Na rozdíl od předcházejícího třetího tréninku, který se ještě konal za denního světla, se už tentokrát jelo po setmění a za umělého osvětlení. Asfalt měl 26 stupňů, vzduch 23 stupňů.

Jako největší favorit vstupoval do kvalifikace Leclerc. Vítěz Velké ceny Bahrajnu totiž vyhrál všechny tři předchozí volné tréninky. Odepisován ale nemohl být ani Verstappen. Pilot Red Bullu totiž skončil ve všech trénincích jako druhý hned za Leclercem. Ve třetím tréninku navíc zaostal o pouhých 33 tisícin sekundy.

Hned v úvodu v první části vyjížděli piloti na trať. Většina zvolila pro své úvodní kvalifikační jízdy měkkou sadu pneumatik. Russell s Hamiltonem představovali výjimky. Piloti Mercedesu totiž obuli střední směs. Po prvních měti minutách zůstávali v garáži už jen Bottas, Ocon, Gasly, Alonso a Cunoda. Piloti AlphaTauri se ale brzy připojili. Také nazuli měkkou sadu.

Piloti mezitím začínali zajíždět své první časy. Zhruba jedenáct a půl minuty před koncem první části ale došlo k vyvěšení červené vlajky. Latifimu totiž v levotočivé zatáčce ustřelil zadek monopostu a skončil v bariéře. Pro Kanaďana tímto kvalifikační vystoupení skončilo.

Nicholas Latifi se postaral o první havárii kvalifikace. Foto: Williams



Během přerušení se na prvních dvou pozicích nacházeli piloti Haasu. Vedl Magnussen před Schumacherem. Třetí byl Norris. Následovali Ricciardo, Russell, Čou, Stroll, Albon, Hülkenberg, Latifi, Hamilton, Sainz a Leclerc. Piloti Ferrari ale ještě neměli na kontě reprezentativní časy a v tuto chvíli dokonce nesplňovali kvalifikační limit. Verstappen, Pérez, Gasly, Cunoda, Bottas, Ocon a Alonso ještě na kontě neměli vůbec žádné zajeté kolo. Poslední tři jmenovaní se navíc zatím vůbec neobjevili na dráze.  

Krátce po restartu se ocitl v potížích další jezdec - Cunoda. Ten dostal od svého inženýra následující zprávu: "Musíš zajet do boxů, máme problém."
Do konce kvalifikace tou dobou zbývalo zhruba sedm minut a Japonec ještě neměl na kontě žádné kolo. Nenacházel se tedy v záviděníhodné situaci.

Mezitím už měli na kontě zajeté kolo všichni s výjimkou Cunody. Vedl Sainz před Leclercem a Verstappenem. Na nepostupových pozicích se kromě devatenáctého Latifiho a dvacátého Cunody nacházeli také šestnáctý Ricciardo, sedmnáctý Hülkenberg a osmnáctý Albon. S Cunodou to vypadalo stále hůře. Na jeho voze se v garáži pracovalo. Pilot AlphaTauri dostal zprávu, že se na jeho monopostu objevily potíže související s palivem.

Sportovní komisaři oznámili, že vyšetřují incident mezi Magnussenem a Ricciardem. Zde měl být jeden druhému vypuštěn do cesty nebezpečným způsobem.

Ricciardo se mezitím zvládl posunout na postupové pozice. Tím ovšem odsunul na šestnácté místo Hamiltona, který navíc nevěřil, že by se mohl zlepšit. To se mu sice podařilo, poskočil ale pouze na 15. pozici, ze které ho navíc vzápětí odsunul Stroll. To znamenalo, že Hamiltonovo účinkování skončilo již po první části kvalifikace. Obsadil až 16. místo. Kromě něj vypadli také sedmnáctý Albon, osmnáctý Hülkenberg, devatenáctý Latifi a dvacátý Cunoda, který skutečně na trať ve zbytku první části už nevyjel.

Juki Cunoda nezajel kvůli technickým problémům žádný čas. Foto: AlphaTauri



Vítězem úvodní části se stal Sainz před Verstappenem a Leclercem. Čtvrtý skončil Russell a výrazně tak porazil svého týmového kolegu Hamiltona. Sportovní komisaři oznámili, že nebezpečné vypuštění mezi Magnussenem a Ricciardem bude vyšetřováno až po skončení kvalifikace.

V úvodu druhé části kvalifikace vyjela opět většina pilotů na měkké sadě pneumatik. Výjimkou byl opět Mercedes, který znovu Russellovi nazul střední obutí. Piloti Alfy Romeo Bottas a Čou s prvním výjezdem vyčkávali a po prvních čtyřech minutách stále zůstávali v garáži. Brzy ale vyjeli také oni.

Ocona rozzlobil Ricciardo. Pilot Alpine se nacházel v rychlém kole. Pak se mu ale ve stopě objevil Australan a musel své kolo zrušit.

Pět minut před koncem už měli všichni na kontě alespoň jedno měřené kolo. Vedl Leclerc před Pérezem a Verstappenem. Na nepostupových příčkách se nacházeli jedenáctý Čou, dvanáctý Ricciardo, třináctý Magnussen, čtrnáctý Stroll a patnáctý Ocon.

Brzy ale bylo jasné, že se ve třetí části nesveze Schumacher. Pilot Haasu se sice nacházel na devátém místě, potkala ho ale nepříjemná havárie, když ve vysoké rychlosti skončil ve zdi. Byla vyvěšena červená vlajka.

Mick Schumacher byl po nehodě přepraven do nemocnice, měl by být však v pořádku. Foto: Haas



Na místě Schumacherovy nehody zasahoval zdravotnický vůz. V prvních minutách nebyly k dispozici žádné informace o jeho stavu. Mlčení prolomil až Haas na svém twitterovém účtu. "Dozvěděli jsme se, že je Mick při vědomí, venku z auta a momentálně na cestě do zdravotnického centra," informovala americká stáj. Do zdravotnického centra byl německý pilot přepraven sanitkou.

 

Později přišly od Haasu další informace o Schumacherově stavu: "Můžeme potvrdit, že Mick je na tom fyzicky dobře. Mluvil se svou matkou a tak dále. Pravděpodobně ho čeká preventivní rentgen v nemocnici, ale čekáme na další podrobnosti od FIA," uvedli Američané.

FIA později skutečně přišla s dalšími informacemi: "Vyšetření ve zdravotnickém centru neodhalilo žádná zranění. Teď byl přepraven do nemocnice v Džiddě na preventivní kontroly."

Ve 21:40 hodin místního času se po téměř hodinové přestávce kvalifikace znovu rozběhla. Do konce druhé části zbývalo necelých pět minut. Na nepostupových pozicích se nacházeli Čou, Ricciardo, Magnussen, Stroll  a Ocon.

Magnussenovi s Oconem se podařilo zachránit a zajistili si postup do nejlepší desítky. Čouovi, Strollovi a Ricciardovi se to samé nepodařilo. Do nepostupových vod navíc spadli i Norris a bez překvapení i Schumacher. Zatímco Norris skončil jedenáctý, Ricciardo dvanáctý, Čou třináctý, Schumacher čtrnáctý a Stroll patnáctý.

Vítězem druhé části se stal opět Sainz. Postoupili také Leclerc, Pérez, Verstappen, Alonso, Bottas, Gasly, Magnussen, Ocon a Russell. Pilota Mercedesu dělilo od vyřazení pouhých 33 tisícin sekundy, o které porazil Norrise.

Carlos Sainz vyhrál první dvě části kvalifikace. Foto: Ferrari

 

Hned po začátku třetí části se většina pilotů vydala na trať. Výjimkou byl Russell, který zůstával v boxech i poté, co uplynulo dvě a půl minuty.

Jako první zaznamenal kolo Leclerc. Mělo hodnotu 1:28,446. Vzápětí ho ale překonal kolega Sainz, a to časem v hodnotě 1:28,402. Španěl zůstal na první pozici i poté, co zajeli svá kola i ostatní s výjimkou Russella, který už se ovšem vydával na trať. Za Sainzem se na druhé pozici nacházel Leclerc. Třetí byl Pérez. Verstappenovi se úvod třetí části nepovedl a byl až šestý. Před ním byli i piloti Alpine - čtvrtý Ocon a pátý Alonso. Sedmá příčka patřila Gaslymu, osmá Bottasovi a devátá Magnussenovi.

Verstappen si stěžoval na špatnou přilnavost. Brzy navíc spadl na sedmé místo. Russell se totiž svým prvním pokusem dostal na páté místo. Polepšil si i Bottas, který povyskočil na šestou příčku.

Sainz sice vyhrál obě části kvalifikace a usadil se na prvním místě i v úvodu třetí části, nakonec se ale opět musel sklonit před kolegou Leclercem. Monačan totiž při svém dalším pokusu zajel čas 1:28,225 a posunul se na první místo. Sainz na jeho výkon nedokázal reagovat.

Nakonec ale ani jeden z pilotů Ferrari nezvítězil. Nejrychlejší čas totiž zajel překvapivě Pérez, který zdolal Leclerca o 25 tisícin sekundy. Třetí skončil Sainz. Pérezův týmový kolega a loňský šampion Verstappen se musel spokojit se čtvrtým místem. Pátou pozici obsadil Ocon, šestou Russell, sedmou Alonso, osmou Bottas, devátou Gasly a desátou Magnussen.

George Russell sice výrazně pokořil kolegu Hamiltona, přesto ale odstartuje až šestý. Foto: Mercedes

Aktualizace: Po skončení kvalifikace se řešil incident mezi Ricciardem a Oconem ze druhé části kvalifikace. Bylo rozhodnuto, že Australan pilota Alpine zdržel a na nedělním startovním roštu tak ztratí tři pozice. Kromě toho dostal jeden trestný bod a McLaren byl rovněž pokutován 10 000 euro za neinformování svého jezdce o tom, že se  k němu blíží Ocon. Haas rovněž oznámil, že Schumacher do závodu nenastoupí.

p. jezdec tým motor Q1 Q2 Q3 kol
1. Sergio Pérez Red Bull Red Bull 1:29,705 1:28,924 1:28,200 20
2. Charles Leclerc Ferrari Ferrari 1:29,039 1:28,780 1:28,225 22
3. Carlos Sainz Ferrari Ferrari 1:28,855 1:28,686 1:28,402 23
4. Max Verstappen Red Bull Red Bull 1:28,928 1:28,945 1:28,461 22
5. Esteban Ocon Alpine Renault 1:30,093 1:29,584 1:29,068 19
6. George Russell Mercedes Mercedes 1:29,680 1:29,618 1:29,104 21
7. Fernando Alonso Alpine Renault 1:29,978 1:29,295 1:29,147 20
8. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 1:29,683 1:29,404 1:29,183 22
9. Pierre Gasly AlphaTauri Red Bull 1:29,891 1:29,418 1:29,254 22
10. Kevin Magnussen Haas Ferrari 1:29,831 1:29,546 1:29,588 24
11. Lando Norris McLaren Mercedes 1:29,957 1:29,651   16
12. Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 1:30,009 1:29,773   17
13. Čou Kuan-jü Alfa Romeo Ferrari 1:29,978 1:29,819   17
14. Mick Schumacher Haas Ferrari 1:30,167 1:29,920   13
15. Lance Stroll Aston Martin Mercedes 1:30,256 1:31,009   15
16. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 1:30,343     11
17. Alexander Albon Williams Mercedes 1:30,492     9
18. Nico Hülkenberg Aston Martin Mercedes 1:30,543     10
19. Nicholas Latifi Williams Mercedes 1:31,817     4
20. Juki Cunoda AlphaTauri Red Bull       2


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Red Bull