Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formule 1 se vrací do Vegas!

Formule 1 se vrací do Vegas!

Závodit se bude v sobotu.

Formule 1 se po desetiletích vrátí do Las Vegas. Stane se tak v roce 2023 a pojede se v sobotu v noci.

O snaze F1 dostat se do amerického hlavního města hazardu se mluvilo léta, ale vážná jednání, která musela oznámení předcházet, se podařilo dost dobře tajit. Letos se poprvé po mnoha letech pojedou dvě velké ceny v USA, k autodromu v Austinu přibyla městská trať v Miami. Je docela překvapením, že třetí trať dostala smlouvu dříve, než jsme viděli akci na druhé.

V Las Vegas se pojede v listopadu pod umělým osvětlením na městském okruhu dlouhém 6.1 kilometru, který bude mít 14 zatáček a jednu velmi dlouhou rovinku, na které mají vozy F1 dosahovat rychlosti nad 330 km/h. Příjemná změna po předchozím okruhu. V letech 1981 a 1982 se totiž závodilo na parkovišti kasina Caesar Palace, což neoslnilo jezdce ani diváky.

VC Las Vegas bude nepochybně vyčuhovat sobotním termínem. Doposud jsme za tradičně netradiční považovali víkend v Monaku, kde jsou první dva tréninky ve čtvrtek a pátek je volný. Z pohledu návštěvnosti závodu je ale logické, že se pojede v ikonicky vysvíceném nočním Vegas, ale také to, že se nepojede v neděli v noci, když většina Američanů musí v pondělí vstávat do práce a Evropani taj již jsou. Start závodu ve 22:00 v sobotu ve Vegas znamená, že nám musí začít zvonit budík v neděli před sedmou ráno. Stejně brzy budeme vstávat příští neděli, když se pojede VC Austrálie.

Pro většinu současných fanoušků F1 bude sledování závodu v sobotu velkou novinkou, ale v historii F1 se opět jedná pouze o návrat. Hned první závod první sezony F1 se v roce 1950 jel v sobotu na Silverstonu (třetí závod sezony se dokonce jel v úterý, jelikož to byl závod Indianapolis 500). Ve Spojeném království se pak závodilo vždy v sobotu až do roku 1975 a na Silverstonu v liché roky až do sezony 1983. V sobotu se jela i první VC Las Vegas v roce 1981. Dosud posledním sobotním závodem byla VC Jižní Afriky v Kaylami v roce 1985.

Ve Vegas se už závodilo, ale příští rok se vozy F1 poprvé dostanou do ulic. Foto: Formula1

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Formula1