Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Zájem Audi a Porsche oficiálně potvrzen

Zájem Audi a Porsche oficiálně potvrzen

Stále není nic jisté, ale vypadá to dobře.

Volkswagen dnes oficiálně potvrdil, že Audi i Porsche si hledají cestu na starty velkých cen F1 sezony 2026. Měsíce se šeptá o tom, že koncern nasadí dvě své sportovní značky prostřednictvím dvou různých projektů. Audi má vyjednávat o formě majetkového vstupu do týmu McLaren a Porsche nabízí motory i tovární podporu týmu Red Bull.

Představenství a dozorčí rady Volkswagenu, Porsche a Audi potvrdily plány na možný vstup dvou značek naší skupiny do Formule 1,“ potvrdil mluvčí Volkswagenu webu grandprix. „Audi a Porsche později poskytnou detailnější informace.

Mluvčí Audi ale upozornil, že definitivní rozhodnutí nepadlo a že se nejspíš ani nedočkáme dříve, než Formule 1 oficiálně potvrdí nová technická pravidla týkající se pohonných jednotek, která mají začít platit v roce 2026.

Vyjednávání Audi a McLarenu nejspíš komplikuje fakt, že McLaren je také malou automobilkou. Z důvodu konkurence v sektoru supersportů a hypersportů se ani nemohlo uvažovat o obnovení starého spojení McLarenu s Porsche. Pokud by se s majiteli McLarenu nedohodlo ani Audi, nejspíš se obrátí na Williams nebo na Sauber. Švýcarský tým aktuálně sice závodí pod jménem Alfa Romeo, ale s italskou automobilkou má údajně smlouvu pouze do roku 2024.

Po Dakaru se chce Audi vrhnout do F1. Foto: Audi

Šéf týmu Red Bull neskrývá, že chce získat partnera z automobilového průmyslu, ačkoli zrovna buduje vlastní továrnu na pohonné jednotky. Porsche tím pádem nebude potřebovat vlastní výrobní halu a testovací stolice, soustředí se na vývoj technologií.

Je skvělé, že dvě takové značky připravují vstup do F1,“ řekl Christian Horner. „Je přirozené, že s nimi chceme mluvit. Nastartovat spolupráci (mezi Red Bull Powertrains a automobilkou) by nebylo vůbec komplikované, samozřejmě s vhodným partnerem. Dokonce můžu říct, že je pouze logické, abychom mluvili s oběma značkami, nebo i každou jinou automobilkou. Co se nás týče, tak budování Powertrains postupuje podle plánu a už se těšíme na příchod talentovaných lidí, které se nám povedlo získat.

Kromě zkušených lídrů z motorových oddělení konkurentů Red Bull získal i bývalé zaměstnance Hondy z její anglické továrny, ne však z jejího vývojového centra v japonské Sakuře.

Zdroj: RaceFans, grandprix, úvodní foto: Porsche