Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamiltona frustrovala nemožnost předjíždět

Hamiltona frustrovala nemožnost předjíždět

Russellův manévr zůstal nepovšimnutý.

Lewis Hamilton neměl v Monaku svůj den.

Byl to jeden z těch dní, kdy si musíte říct, že Monako je prostě takové. Většinu závodu jsem strávil zaseknutý za jinými vozy a v závěrečné fázi už jen kroužil s vědomím, že beztak nikoho nepředjedu. Byl jsem rád, když začalo pršet, protože déšť obyčejně nabídne nějaké příležitosti něco s výsledkem udělat, ale naneštěstí jsem se na přechodných gumách nedokázal dostat přes Ocona.

Při Hamiltonově pokusu prodrat se přes Oconův vůz došlo ke kolizi, když mu Francouz zavřel dveře a poškodil přední křídlo. Dostal za to pětisekundovou penalizaci, která ho vyhodila z bodovaných pozic.

Ten trest mi zničil závod, je to frustrující,“ řekl jezdec Alpinu. „Řekli mi (komisaři), že loni by to bylo posouzeno jako běžný závodní incident. Letos ne.

Jezdci dostali na začátku letošního roku z ředitelství závodů instrukci, že když je vůz ve vnitřní linii signifikantní částí vedle soupeřova vozu, ten mu musí nechat prostor na šířku vozu, byť je vpředu a v ideální stopě.

Hamilton si ještě ve voze kromě Ocona postěžoval i na jeho týmového kolegu, Fernanda Alonsa. Přestože po přerušení závodu havárií Micka Schumachera držel Sergio Pérez v čele závodu stabilně pomalé tempo, Alonso a všichni za ním ztráceli v každém kole celé vteřiny, a to je trať v Monaku extrémně krátká.

Byl jsem přesvědčen, že pneumatiky na našem voze nezvládnou 33 kol. Byla to v podstatě délka sprinterského závodu a měli jsme dvě možnosti. Mohli jsme obout tvrdou nebo prostřední směs. Rozhodli jsme se pro středně tvrdou, ačkoli naše analýzy jí dávaly životnost kratší než 33 kol. Takže jsme si nebyli jisti, jestli dokončíme závod. Posledních 15 kol jsem jel rychleji, protože mě tým upozornil, že Ocon dostal penalizaci,“ vysvětlil Alonso.

Novináři pak Alonsovi řekli, jak si frustrovaný Hamilton stěžoval na extrémně pomalé tempo.

To není můj problém,“ prohlásil Španěl a ještě dodal, že udržet za sebou Mercedes pro něj nebyl žádný problém, protože v Monaku se téměř nedá předjíždět.

Bylo to těsné, ale Russell dostal svůj mercedes před Norrisův mclaren. Foto: Mercedes

Hamilton dokroužil na osmém místě, ale George Russell bral body za páté místo.

Na konci víkendu můžeme vidět pozitiva. Například na tvrdých pneumatikách, před druhou červenou vlajkou, jsme byli nejrychlejším vozem na trati. A bavilo mě to! Měl jsem i ten těsný souboj s Landem (Norrisem)... Na výjezdu z boxů se píchl přede mě, já jsem byl za ním, on jel vlevo a já na mokrou část dráhy. V mokrém Monaku musíte riskovat!

Russell byl pak smutný, když se dozvěděl, že se jeho souboj s Norrisem nedostal do televizního přenosu.

Ten manévr na Landa neukázali v telce, to jsem tedy zklamaný. Z boxů se vrátil těsně přede mě, já jsem ho předjel mokrou stopou.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, Sky, úvodní foto: Mercedes