Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jezdci brojí proti platovému stropu

Jezdci brojí proti platovému stropu

Pohádkové bohatství je součástí jejich snů.

Od roku 2021 má F1 zavedený rozpočtový strop, který je aktuálně na úrovni 140 milionů amerických dolarů, ale nespadají pod něj všechny náklady týmů. Některé logicky, například náklady na marketing, které nikdo nechce a nepotřebuje omezovat. K těm dalším, diskutabilním, patří platy jezdců. Někteří šéfové týmů chtějí mít jejich platy zastropovány, jiní ne, další se obávají odlivu jezdeckých hvězd z F1, kdyby byl strop špatně nastaven. Svět nejrychlejších kol se nyní k této problematice vrací, jak bylo přislíbeno hned, když se tyto mnohomilionové náklady nedostaly pod původní strop.

Nemyslím si, že něco takového potřebujeme,“ ohradil se Fernando Alonso, dvojnásobný mistr světa, jenž jistě patří k nejbohatším závodníkům planety, ačkoli velká část jeho bohatství plyne z marketingových aktivit a podnikání.

Jezdců se nikdy nikdo na nic neptá. Přitom nemůže být ignorováno, že Formule 1 od nás chce stále více práce na propagaci sportu. Přibyly eventy, jsme více v kontaktu s fanoušky. Požadují víc a víc a vydělávají na tom. Takže si myslím, že bychom měli zůstat mimo rozpočtový strop. Bylo by to komplikované.

Proti omezení příjmů je přirozeně i Lewis Hamilton a nejspíš závodníci obecně. Na druhé straně jsou především majitelé menších týmů, jako například Frédéric Vasseur z Alfy Romeo, jenž zastropování platů nazval příštím velkým bojem. Nakonec mohou být ale mezi výdaji na straně týmu a jezdcovými příjmy velké rozdíly. Příkladem není jen výše zmíněný Alonso, ale třeba i Sebastian Vettel. Ten údajně dostává více za propagaci automobilky Aston Martin z jejího rozpočtu, než kolik mu platí tým Aston Martin za závodění.

Dokáží se jezdci spojit proti platovému stropu? Foto: Haas

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine