Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lawson u Red Bullu nahradil Vipse

Lawson u Red Bullu nahradil Vipse

Estoncova kariéra ale zatím nekončí.

S kariérou Jüriho Vipse to už vypadalo moc špatně, když Red Bull Racing oznámil, že se s ním rozloučil prakticky okamžitě po rasistickém skandálu. Pár dní poté bylo oznámeno, že Estoncovu pozici rezervního jezdce, jako i pozici testovacího jezdce Red Bullu přebírá Liam Lawson, Vipsův konkurent ve Formuli 2.

Avšak došlo k omylu, kvůli nejasné komunikaci, ohledně Vipsova místa v juniorském programu Red Bullu. Navzdory zprávám o jeho vyhazovu je stále jeho součástí. To znamená, že má nadále i finanční podporu, což možná pomohlo zachránit jeho místo ve F2, kde nadále závodí za tým Hitech. Šéf tohoto týmu se vyjádřil, že by byla škoda nedat mladému jezdci druhou šanci, po jediném verbálním incidentu a následné řádné omluvě.

Souběžně se v médiích propírala kauza Nelsona Piqueta, který rasisticky urazil Lewise Hamiltona. Nejenže se za Hamiltona postavili jeho kolegové závodníci, Formule 1 trojnásobnému šampionovi na neurčito zakázala vstupovat do jejího padoku. Vůči tomu se ozval Max Verstappen, jenž je ve vztahu s Piquetovou dcerou Kelly.

Všichni jsme proti rasismu, to je jasné. Podle mě to byl z jeho strany určitě nevhodný výběr slov, byť v jiné kultuře (jazyku) a on je i z jiné generace, ale přesto to byla nevhodná slova. Berme to jako poučení do budoucnosti, to slovo na N je velmi ofenzivní a v dnešní době se mu je třeba obzvlášť vyhýbat. Ale s Nelsonem jsem strávil docela dost času a určitě není rasista,“ řekl úřadující šampion.

Lawson získal místo třetího jezdce týmu Red Bull Racing. Foto: Hitech

Dvě kauzy se pojí u Red Bullu, který je Verstappenovým zaměstnavatelem. Piquetovu kauzu nijak nekomentoval, protože prý nemusel, když ve stejnou dobu tvrdě zakročil vůči mladíkovi Vipsovi. Nebo byl tvrdý vůči Vipsovi, aby se při tématu rasistických vyjádření vyhnul kritice Piqueta?

Měli jsme svůj vlastní případ s jedním z našich mladých jezdců a myslím, že jsme ohledně rasistických komentářů zaujali velmi jasné stanovisko,“ vysvětluje Christian Horner. „Cítili jsme, že skrze Jüriho vyhazov z týmu pošleme dostatečně jasnou zprávu. Opatření podniknutá vůči Jürimu byla drakonická, ale v souladu s naší politikou. Red Bull je mladý tým, inkluzivní tým, protože máme mladé a rozmanité fanoušky, takže tyto incidenty nebereme na lehkou váhu.

Zdroj: RaceFans, Racer, úvodní foto: Hitech