Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Příští rok 24 závodů a bez Monaka?

Příští rok 24 závodů a bez Monaka?

Připravuje se zcela nový kalendář.

Léto se přehouplo do druhé poloviny, F1 má pauzu a my jsme stále neviděli ani náčrt kalendáře příští sezony. Důvodem pravděpodobně je, že se pracuje na velkých změnách. Velké ceny na sebe mají geograficky a časově lépe navazovat, díky čemuž by se mohlo do kalendáře vejít až 24 závodů, a přitom by sezona opět končila již v listopadu.

Rádi bychom byli efektivní v tom, jak cestujeme kolem světa, vzhledem k tomu, že máme čas od března do listopadu,“ řekl Stefano Domenicali, generální ředitel série. „Zájem o místo v kalendáři je nyní velmi, velmi velký. Některé věci jsou stále v procesu, takže teď nemůžu říct více. Ale je velmi pravděpodobné, že příští rok budeme mít více závodů než letos, ale méně než 25.

Domenicali se pravděpodobně snaží dosáhnout čísla 24, protože to je maximum, na kterém se dohodl s týmy F1. S optimalizací kalendáře to už vypadá o dost složitěji. Je snadné říci, že například všechny závody v Severní Americe by se měly odjet v rámci jedné šňůry. Ano, bylo by to efektivní, jenže nikdo nechce závodit v březnu nebo v listopadu v Kanadě na sněhu, stejně jako nikdo nechce táhnout fanoušky na rozpálené tribuny v červenci v texaském Austinu. Rovněž špatným nápadem by bylo, kdyby se v rámci asijského turné F1 dostavila do východoasijských zemí v období monzunů.

Příští rok se F1 vrátí do Kataru a představí nový okruh v Las Vegas. Podle uniklých informací se má ve Vegas závodit 18. listopadu. Z toho hned vyplývá porušení předsevzetí nelétat zbytečně s tunami nákladu přes oceán, jelikož jen o týden později bude sezona 2023 končit v Abú Zabí.

Monako má teď  v poli svého jezdce, aspiranta na mistrovský titul, ale doba mu nepřeje. Foto: Ferrari

Do kalendáře by se ale už mohla vrátit i Čína, otevřeně se mluví o Jižní Africe a zájemců by se našlo více, včetně Madridu a Nice. To znamená, že se bude škrtat a pravděpodobně se vyškrtnou, nebo se budou muset alespoň střídat některé závody v Evropě. Okruh Paul Ricard podle všeho už jen usiluje o rotování v kalendáři, aby nevypadl úplně. Pravděpodobným partnerem pro alternování vypadá být Belgie. Mnozí jezdci se již vyjádřili, že by byla velká škoda, kdyby se letos jelo na Spa-Francorchamps naposledy. Lando Norris i Max Verstappen mají matky Belgičanky a návštěvnost se v posledních letech zlepšila, ale nikdo ani neskrývá, že problémem jsou peníze.

Za Monako se do jednání s F1 zapojil i kníže Albert II, pokud věříme slovům Nika Rosberga. Také Monako má finanční problém. Zvyklo si být v kalendáři velkých cen zdarma, nebo téměř zdarma. Poskytovalo prestiž, lesk luxusních jachet a každoročně i velkou várku celebrit jinak napohled fádnímu kalendáři. S účastí měst jako Singapur, Miami, nejnověji Las Vegas a v budoucnu možná Nice však Monako ztrácí tuto svou výjimečnost. Zůstává jeho historická hodnota, avšak ta má své meze.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren