Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Staněk skutečně jedná s Tridentem o startu v Abú Zabí

Staněk skutečně jedná s Tridentem o startu v Abú Zabí

Problémem ale mohou být peníze

Roman Staněk už letos ve F2? Taková varianta je opravdu ve hře. Možnost, že by se rodák z Valašského Meziříčí svezl v šampionátu již letos, mohla řadu českých fanoušků napadnout ve čtvrtek. Stáj Trident, za kterou Staněk tento rok ve FIA F3 závodil, totiž oznámila, že ukončila spolupráci s Calanem Williamsem a při posledním podniku letošního ročníku F2 ho nahradí někým jiným. A nyní Staněk exkluzivně pro server FORMULE.cz potvrdil, že má o start v Abú Zabí zájem.

"Určitě mě to láká. Diskutovali jsme o tom a proběhla jednání mezi mnou a týmem. Uvidíme, jak se to vyvrbí, nevím, jak to momentálně vypadá mezi týmem a mým manažmentem. Byla by to ale pro mě samozřejmě super příležitost. Naučil bych se spoustu nových věcí a tak dále," prozradil český pilot.

Jak už to ale tak bývá, vše může ztroskotat na penězích: "Trochu nás brzdí omezený rozpočet," přiznává Staněk.

Staněk letos odjel ve FIA F3 třetí sezonu a jak už sám několikrát uvedl, další rok v této sérii strávit neplánuje a poohlíží se právě po přestupu do F2. Ve F3 si letos při hlavním závodě v Imole připsal své premiérové vítězství a v celkovém pořadí šampionátu obsadil pátou pozici. Ještě do posledního podniku ale šel s matematickou nadějí na titul.

Je ale třeba dodat, že z letošních pilotů Tridentu ve FIA F3 nebyl Staněk tím nejlepším. Více se zadařilo Zanu Maloneymu. Ten ztratil na šampiona Victora Martinse pouhých pět bodů a stal se vicemistrem. I on by tak mohl připadat v úvahu jako kandidát na sedačku po Williamsovi.

Start Romana Staňka při posledním podniku F2 v Abú Zabí je opravdu ve hře. Foto: Trident



Český jezdec naposledy ve "druhé lize" formulového závodění působil v období 2010-2012. Tehdy ještě šampionát nesl název GP2 a působil v něm Josef Král. Ten závodil za týmy Super Nova, Arden a Addax. Právě s poslední zmíněnou stájí dosáhl nejlepšího výsledku. V roce 2012 totiž triumfoval při sprintu ve Spa-Francorchamps. To už byl ale jeho poslední podnik v této sérii.

Nejúspěšnějším českým pilotem ve "druhé lize" je Tomáš Enge. Liberecký rodák působil v šampionátu v období 1998-2002 a poté také v roce 2004. Tehdy nesl název F3000. Získal celkem šest triumfů a v šampionátu skončil nejlépe třetí v sezonách 2001 a 2002. V roce 2002 by ovšem získal titul, jenže pozitivní test na THC ho připravil o vítězství na Hungaroringu. Díky svým výkonům v F3000 se Enge stal rovněž prvním a dosud jediným Čechem ve F1. Jako záskok za zraněného Luciana Burtiho odjel v roce 2001 tři závody.

Pro úplnost našeho výčtu dodejme, že kromě Engeho a Krále závodil ve "druhé lize" i Jaroslav Janiš. Ten stejně jako Enge působil v F3000. Nejprve se v ní objevil při posledním podniku sezony 2001 v Monze u stáje Nordic. Tehdy zaskočil právě za Engeho, který jel o stejném víkendu F1. Sezonu 2003 už absolvoval v týmu Superfund ISR-Charouz celou. Dosáhl mimo jiné na dvě čtvrtá místa v Barceloně a Monte Carlu a celkově skončil osmý.

Zdroj: FORMULE.cz, úvodní foto: Trident