Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Abú Zabí bez Williamse

Abú Zabí bez Williamse

Otevřely se dveře pro Staňka?

Trident nasadí do posledního podniku letošní sezony F2 v Abú Zabí upravenou sestavu. Italská stáj totiž oznámila, že spolupráce mezi ní a Calanem Williamsem s okamžitou platností končí. Australan se rozhodl, že bude pro jeho kariéru lepší přesunout se z F2 jinam.

„Během sezony jsem ukázal, čeho jsem v F2 schopen. V Džiddě to byl skvělý závod. Byl jsem spokojen i se spoustou dalších závodů, které jsem během své nováčkovské sezony odjel. Sice jsem často dojížděl za bodovanými pozicemi nebo jsem měl smůlu, když jsem si zrovna jel pro body. Takové věci se ale v závodění mohou stát a během sezony mi zkrátka podmínky nehrály do karet. Nyní se nacházíme v bodě, kdy je pro mě důležité přemýšlet o tom, jaká cesta bude pro mou další kariéru v motorsportu nejlepší,“ oznámil Williams svůj konec ve „druhé lize“.

Právě v Džiddě, kterou Williams výše zmiňuje, zažil svůj nejvydařenější letošní závodní víkend. Ve sprintovém závodě totiž dorazil do cíle jako čtvrtý. Šlo nejen o jeho nejlepší výsledek v sezoně, ale i o jeho jediné bodované umístění. S pěti body se momentálně nachází na 23. pozici průběžného pořadí. Williamsův týmový kolega Richard Verschoor je na tom výrazně lépe. Nizozemec už letos třikrát vystoupal na stupně vítězů a při sprintu v Bahrajnu dokonce zvítězil. Na kontě má 89 bodů a celkově je třináctý.

Do F2 se letos Williams přesunul po dvou sezonách ve FIA F3 se stájí Jenzer. Zde dosáhl nejlépe na celkové 19. místo v sezoně 2021. Během tohoto ročníku rovněž vybojoval jedno pódiové umístění, když dojel třetí v Le Castelletu. Nelze označit za nepravděpodobné, že s odchodem z F2 končí i Williamsova formulová kariéra. Během ní dosáhl největšího úspěchu v roce 2017. Tehdy se stal australským šampionem F3.

Calan Williams letošní sezonu F2 nedokončí. Foto: Trident

Šance pro Staňka?



Kdo Williamse v Abú Zabí nahradí, oznámí Trident v pravý čas. Mezi kandidáty by čistě teoreticky mohli být i letošní jezdci Tridentu ve FIA F3. Těmi byli Zane Maloney, Roman Staněk a Jonny Edgar (ve dvou podnicích za Edgara kvůli Crohnově chorobě zaskakoval Oliver Rasmussen).

Staněk nedávno na sociálních sítích slíbil, že se brzy dozvíme o jeho budoucnosti více: „Ze všeho nejdříve chci poděkovat Tridentu, rodině a sponzorům za to, že mi umožnili v této sezoně závodit. Očekávání byla vyšší než páté místo, tak to ale v závodění je. Brzy přijdu s dobrými zprávami. Zůstaňte naladěni,“ napsal ve svém příspěvku.

Dá v Abú Zabí Trident šanci Romanu Staňkovi?. Foto: Trident


Pokud by ale Trident měl v tomto případě postupovat podle letošních výsledků, byl by první volbou Zane Maloney. Barbadosan se totiž hned při své první sezoně ve FIA F3 stal vicemistrem. Na šampiona Victora Martinse mu chybělo jenom pět bodů.

Posledním Čechem ve „druhé lize“ byl v letech 2010-2012 Josef Král. Závodil za stáje Super Nova, Arden a Addax a jednou se mu podařilo dosáhnout i na vítězství. Vybojoval ho právě při svém posledním vystoupení v šampionátu (tehdy ještě nesl název GP2), kterým byl sprintový závod na okruhu Spa-Francorchamps.

Zdroj: Formula Scout, Trident, FORMULE.cz, úvodní foto: Trident