Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Staňka mrzela kvalifikační nehoda

Staňka mrzela kvalifikační nehoda

V autě se ale cítil dobře

Slibná rychlost, přesto ale žádné body. Tak dopadlo vystoupení Romana Staňka při podniku F2 na Hungaroringu. Z něj si pilot stáje Trident odnesl 16., respektive 14. místo. K oběma výsledkům se musel propracovávat až z poslední 22. pozice. Ke startu z ní ho odsoudila nehoda v kvalifikaci.

„Opravdu mě mrzí páteční kvalifikace. Jel jsem v ní hranu a jedna chyba mě stála dobré výsledky v závodech. Na Hungaroringu se velice těžce předjíždí. Dá se říct, že je tady jen jedno hlavní místo na předjíždění,“ štvalo českého pilota.

Přestože Hungaroring mnoho příležitostí k předjíždění nenabízí, dokázal se Staněk v obou víkendových jízdách prodrat nahoru. Zatímco v sobotním sprintu vydělal šest pozic, v nedělním hlavním závodě povyskočil hned o osm míst. Ve druhém případě k tomu dopomohla mimo jiné i alternativní strategie. Na rozdíl od většiny svých soupeřů totiž Staněk začínal na tvrdší směsi pneumatik, kterou pro závěrečná kola vyměnil za měkčí. Díky tomu byl na konci jedním z nejrychlejších jezdců na dráze.

Roman Staněk si z Maďarska žádné body neodvezl, špatnou rychlost ale neměl. Foto: Trident


Že se Staněk cítil v monopostu dobře, potvrzuje i on sám: „Musím poděkovat týmu, protože už od tréninku jsem byl spokojený s nastavením auta. Nevím, jak moc to bylo vidět v televizi, ale ta rychlost byla i v neděli dobrá. Bylo to hodně o práci s pneumatikami, protože degradace tady byla šíleně velká, ale jsme ve formuli 2 a všichni jezdci tady umí pneumatiky šetřit,“ dodává český pilot.

Dva nebodované výsledky odsunuly Staňka v průběžném pořadí na 18. místo. Přeskočil ho totiž Juan Manuel Correa ze stáje Van Amersfoort. Američan dojel v hlavním závodě devátý a díky tomu má nyní na kontě o bod více než Staněk.

Další závodní víkend čeká na Staňka už během nadcházejícího víkendu, kdy bude F2 doprovázet F1 na belgickém okruhu Spa-Francorchamps. Tato trať přinesla českému jezdci v posledních letech okamžiky radosti. Zatímco v roce 2021, kdy ještě závodil v barvách britského Hitechu, zde dokončil úvodní závod na druhém místě, loni už získal s Tridentem stříbro v obou jízdách.

Zdroj: Autoklub České republiky, FORMULE.cz, úvodní foto: Trident