Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Staněk nastoupí v posezonních testech za Trident, budoucnost je ve hvězdách

Staněk nastoupí v posezonních testech za Trident, budoucnost je ve hvězdách

Exkluzivní rozhovor s českým pilotem

Roman Staněk za sebou má druhou sezonu ve FIA F3, kterou letos absolvoval u týmu Hitech. V ní český pilot obsadil celkovou šestnáctou příčku. Na konto si připsal mimo jiné i dvě pódiová umístění, když skončil třetí při druhém závodě na Hungaroringu a poté také při druhé jízdě ve Spa-Francorchamps. Nyní poskytl exkluzivní rozhovor pro server FORMULE.cz. V něm prozradil mimo jiné i to, s jakým týmem se zúčastní listopadových posezonních testů FIA F3 ve Valencii nebo také poodhalil, jak to vypadá s jeho angažmá na rok 2022.

Letos jste s týmem Hitech absolvoval svou druhou sezonu ve FIA F3. Získal jste mimo jiné dvě pódiová umístění a obsadil jste celkové 16. místo. Jak jste se sezonou spokojen?

Abych řekl pravdu, tak to bylo trochu jako na horské dráze. Na konci loňského roku jsem testoval pro Premu a ART, což byla úplně jiná auta. Potom jsem byl bez sedačky. Nakonec se ale uvolnila u Hitechu a podepsali jsme tam. Zase to ale bylo něco jiného. Musel jsem si zvyknout na tým a popravdě jsem si tam s lidmi moc nesedl. Bylo to tedy trochu těžké. Když se ale podívám, kde jsme byli na začátku sezony a kde na konci, tak bylo vidět zlepšení, což je důležité. S výsledky ale spokojen nejsem, čekal jsem více. Dopadlo to ale tak, jak to dopadlo a o to více jsem motivovanější do další sezony.

Romana Staňka jsme v letošní sezoně FIA F3 mohli vidět dvakrát na stupních vítězů. Foto: Hitech Grand Prix


Vašimi týmovými kolegy byli letos dva junioři Red Bullu – Jak Crawford a Ajumu Iwasa. Jak se vám s nimi spolupracovalo?

Oba byli nováčky a na začátku roku jsme na tom byli stejně. Poté jsme se ale všichni zlepšili a nakonec jsme jezdili ve dvou desetinách. Mohl jsem si s nimi porovnávat data. I když to byli nováčci, tak to neznamenalo, že by byli pomalí nebo že by neměli žádné zkušenosti. Jsou to oba výborní jezdci, jinak by nebyli u Red Bullu. Jsou to fajn kluci a doufám, že se s nimi příští rok potkám na trati znovu.

Letos jsme byli ve FIA F3 svědky nového víkendového formátu. Ten se skládal ze tří závodů. Zatímco do prvního startovala v obráceném pořadí nejlepší dvanáctka z kvalifikace, do druhého nejlepší dvanáctka z prvního závodu a až do třetí jízdy se vyráželo podle výsledků kvalifikace bez otáčení pořadí. Pro příští rok se ale šampionát vrací zpět ke dvěma závodům za víkend. Jak se vám letošní formát líbil?

Někdy vám to pomohlo, ale někdy také ne, například když jste dojel třináctý a chybělo vám jedno místo k pole position. Občas to někomu sedlo, občas zase ne. Bylo to ale něco nového a líbilo se mi to. Jezdit s tímto vozem tři závody za víkend je super. Můžete strávit na trati více času.
Roman Staněk letos hájil ve FIA F3 barvy stáje Hitech. Foto: Hitech Grand Prix


Kdybyste si mohl vybrat mezi dvojzávodovým a třízávodovým formátem, jaký byste si vybral?


Asi dva závody. Je to více fér vůči jezdcům, kteří jsou rychlejší.

Během letošního roku s vámi spolupracoval mimo jiné i jediný český pilot ve F1 Tomáš Enge, který byl vaším koučem při podniku FIA F3 na Hungaroringu a také při vašem vystoupení v rámci šampionátu Euroformule Open v Imole. Co vám spolupráce s ním dala?

Byla to zase nová zkušenost. Ví, jaké to je jet s F1. Závodil tam sice už před dvaceti lety, což bylo trochu mínus, ale nevadilo to. Předal mi nové poznatky o tom, jak se chovat na trati, jak startovat, závodit a tak dále. Studovali jsme onboard záběry a závody z předchozích let. V Euroformuli jsem dokázal jeden závod vyhrát a v Budapešti jsem dosáhl na své první pódium ve F3. Takže to bylo dobré.
Pod vedením Tomáše Engeho si Roman Staněk dojel mimo jiné i pro jedno vítězství při podniku Euroformule Open v Imole. Foto: Tomáš Enge/Facebook


Můžete už něco prozradit o plánech na sezonu 2022? Chcete opět závodit ve FIA F3?


Můžu vám říct jenom to, že jsem podepsal s Tridentem smlouvu pro posezonní testy ve Valencii. Co bude příští rok, zatím nevím. Popravdě nevím, jestli budu vůbec závodit. Od této sezony se očekávalo více, uvidíme, co se bude dít po testech. Moc rád bych pokračoval ve FIA F3, je mi teprve sedmnáct, takže věkově je to pořád v pohodě. První sezona se skoro nedá ani počítat. Byla nevydařená, nepracovalo se, navíc byla zkrácená a odjelo se jen devět podniků v rozmezí dvou a půl měsíce, což nebylo nic moc. Pořádně jsme začali pracovat až letos. Řekl bych, že jsme na dobré vlně a víme, kam máme směřovat.

 Při listopadových posezonních testech ve Valencii nastoupí Roman Staněk za vítěze letošního týmového hodnocení - Trident. Foto: Trident



Vaši spolupráci s Hitechem tedy můžeme považovat za definitivně ukončenou?

Ano. Smlouva vypršela na konci září. Testy s nimi určitě nepojedu. Co bude v příští sezoně, to nedokážu říct.

Pokud by tedy FIA F3 neklapla, máte vyhlídnuté i nějaké jiné šampionáty jako alternativy?

Určitě bych chtěl závodit dál. Mým hlavním sponzorem je ale teď otec a ten mi řekl, že pokud to takto půjde dále, tak už mě podporovat nebude. I díky tomu jsem si uvědomil, že musím něco udělat a také proto jsem si vyjednal pro testy místo u Tridentu. V monopostech bych samozřejmě pokračovat chtěl. Kdyby neklaply formule, musel bych jezdit v nějaké sérii zadarmo nebo skončit. Věřím ale, že za těch sedm let, co v motorsportu působím, se mi otevřely dveře do spousty zemí a do spousty formulových i motokárových týmů, takže si myslím, že bych se neztratil.

Zdroj: původní rozhovor redakce, úvodní foto: Hitech GP