Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen vítězství věnoval Mateschitzovi

Verstappen vítězství věnoval Mateschitzovi

Red Bull má jistý zisk Poháru konstruktérů.

Max Verstappen od první zatáčky pohodlně vedl VC USA v prvních dvou ze tří stintů. Pouze nezdařená druhá zastávka v boxech umožnila Lewisi Hamiltonovi a Charlesi Leclercovi dostat se před něj, jenže Nizozemec v rychlém voze oba předjel a před koncem závodu se ještě stihl vzdálit. Zásluhu na tom má i sada středně tvrdých pneumatik, kterou se Red Bullu povedlo ušetřit na rozdíl od Mercedesu. Verstappen vítězství věnoval vlastníkovi společnosti Red Bullu, Dietrichu Mateschitzovi, jenž zesnul na začátku víkendu.

Pro nás to byl těžký víkend. Tohle vítězství věnujeme Dietrichovi. Za to všechno, co on udělal pro nás. Nemohli jsme udělat více než vyhrát závod. To se podařilo, i přesto, že po té výměně pneumatik to nevypadalo moc dobře. Ale dali jsme do toho všechno a vrátili jsme se na první místo.

Mateschitzovi věnované vítězství bylo výjimečné ještě z dalších dvou důvodů. Verstappen jím vyrovnal rekord dosud držený Michaelem Schumacherem a Sebastianem Vettelem. Bylo to jeho již třinácté vítězství v letošní sezoně. Bude mít ještě tři pokusy na stanovení nového rekordu.

Kromě toho hlavně body za Verstappenovo vítězství, jelikož Sergio Pérez skončil čtvrtý, zvýšily náskok Red Bullu před Ferrari v Poháru konstruktérů natolik, že jeho zisk už má tým výrobce energetických nápojů jistý. Je to první Pohár získaný Red Bullem od roku 2013, prvním tohoto týmu bez Sebastiana Vettela a vůbec poprvé od roku 2014 nepoputuje do vitríny Mercedesu.

Šéf Mercedesu, Toto Wolff, uznal, že Red Bull si letos Pohár konstruktérů zasloužil získat. Z úcty k zakladateli Red Bullu FIA posunula i konečný termín možné dohody o vině a trestu ve věci porušení rozpočtového stropu. Rozhovory mezi FIA a týmem se obnoví před víkendem VC Mexika.

Oslava Red Bullu jistě nebyla bujará, ale zisk PK si ji zasloužil. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull