Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Převezli jsme Red Bull, tvrdí Ferrari

Převezli jsme Red Bull, tvrdí Ferrari

Verstappen nechtěl dělat brzdu.

Je dobojováno a Red Bullu se nakonec nepodařilo splnit poslední malý cíl sezony, dostat Sergia Péreze na druhé místo v šampionátu jezdců. Charles Leclerc dojel v Abú Zabí před ním s jednozastávkovou strategií, jezdec Red Bullu absolvoval dvě.

Do vysílačky nám řekl, že pravá přední pneumatika končí a my jsme také viděli, že Ferrari je v dobré pozici na undercut,“ řekl Christian Horner o Pérezově druhé zastávce. Mexičan byl v horší pozici než Leclerc už kvůli tomu, že na první zastávku zajel o šest kol dříve, než jeho soupeř z Ferrari.

Mohli jsme ho nechat napospas, na konci stintu by se už jen trápil, nebo jsme mu mohli dát šanci na útok. Rozhodli jsme se pro útok,“ vysvětlil šéf Red Bull.

Ferrari však prozradilo, že Red Bull převezlo. Před závodem předpokládalo, že nebude mít rychlost na zdolání Péreze na trati, pokud si i po startu zachová lepší pozici. Dohodlo proto s Leclerkem falešný signál. „Boxy opačně k Red Bullu,“ vyslechl si Leclerc ve zveřejněné komunikaci, zatímco mechanici v červeném vybíhali z garáže. Díky tomu, že se Leclerc dotáhl za Péreze, vypadalo to na hrozbu undercutu. Rudí však prý nikdy nepočítali se dvěma zastávkami.

Mohu říci, že nám to vyšlo perfektně,“ řekl Leclerc v rozhovoru pro televizi Sky Sports. „Měli jsme předem naplánováno, že ho převezeme, že ho přesvědčíme o opačné strategii k té jeho. Spolkli to i s navijákem. Jsme na sebe hrdí.

Celkem se nabízelo, že vpředu jezdící Verstappen Leclerca přibrzdí, aby ho Pérez po jeho druhé zastávce dohnal dříve, snadněji a na ještě dobrých pneumatikách. Nestalo se.

Nechcete skončit s tím, že... Tedy dalo by se blokovat ho, ale bylo by to férové ​​závodění? Nebyl by to zrovna nejhezčí konec sezony,“ ohradil se Verstappen před otázkou novinářů. Nejspíše už zapomněl, jak mu loni Pérez na stejné trati hodně pomohl k prvnímu mistrovskému titulu, když bojovně brzdil Hamiltona a zcela přitom obětoval vlastní závod. Sám prakticky vymazal devítisekundový náskok, který by se později byl Hamiltonovi velmi hodil k přezutí pneumatik za safetycarem.

Verstappen se soustředil na sebe a vyhrál i poslední závod sezony. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull