Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 zakládá ženskou akademii

F1 zakládá ženskou akademii

Nový stupínek pro ženy v motorsportu.

Formule 1 zakládá nový závodní seriál. Bude se jednat o šampionát výhradně pro mladé ženy. První informace naznačovaly, že F1 připravila náhradu za Seriál W, který založila FIA a který kvůli finančním problémům ukončil letošní sezonu předčasně. Avšak záměr je jiný. Pokud Seriál W přežije, má být jednou z cílových destinací pro nejlepší závodnice z Akademie F1.

Tomu odpovídá výběr šasi Tatuus T421, které se používá v šampionátech F4. Autotecnica dodá motory o výkonu 165 koňských sil a dodavatelem pneumatik bude Pirelli. Na šampionátu bude jistě lákavé jeho propojení se seriály, ze kterých už vede přímá cesta do F1. Generálním ředitelem bude Bruno Michel, jenž dohlíží i na F2 a F3. O 15 vozů se bude starat pět týmů již působících ve F2 a F3. Formule 1 podpoří každý vůz částkou 150 tisíc eur, o stejnou sumu se musí postarat tým a závodnice. Zklamáním jsou zprávy, že 21 závodů první sezony bude rozděleno na sedm závodních víkendů a pouze o jednom z těchto víkendů bude Akademie F1 doprovázet MS F1.

Cílem Akademie je podpořit rozvoj talentu závodnic ve věku kolem 16 let. Do Seriálu W nebo F3 by tak měly přicházet mladší a zároveň lépe připravené závodnice, což následně zvýší šanci na to, že jednoho dne uvidíme konkurenceschopnou závodnici na startech velkých cen F1.

Rozhodně krok správným směrem,“ pochválil F1 Lewis Hamilton. „Ale nemělo by to být pouze o hledání jedné závodnice. Máme zde tisíce pracovních míst. A na top pozicích jsou málokdy ženy. Když jsem na briefingu s dalšími závodníky, obyčejně se tam sejde kolem 70 lidí, z toho asi tak dvě ženy a dva nebílí muži, zbytek jsou bílý muži. Za 15 let se toho tady moc nezměnilo.

Ze všech závodnic má F1 alespoň nadohled pouze Jamie Chadwicková. Foto: Williams

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Formula One Management