Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 v USA opět trhala rekordy

F1 v USA opět trhala rekordy

Ze zábavy pro geeky je masová záležitost.

Dobrá zpráva pro dlouholeté fanoušky F1. Náš oblíbený sport je opět v módě. F1 je in, F1 je cool, je to skvělá zábava pro masy, dokonce i v USA. Tak to už nějakou dobu vyplývá ze všech měřených ukazatelů a uplynulá sezona byla opět sledovanější než ta předchozí.

Nedávné dobré zprávy o návštěvnosti doplnila americká televize ESPN. Oznámila, že její živé přenosy F1 poprvé přesáhly průměr 1 milion diváků na závod. Předchozí rekord byl přirozeně stanoven loni. A loňský rekord se podařilo překonat o moc hezkých 28 procent. Velkou cenu Miami na území Spojených států v živém přenosu vidělo 2.6 milionu diváků, což je nový rekord ve sledovanosti velké ceny. Dokonce i sledovanost kvalifikací v USA vzrostla o 17 procent.

Ale není to jen celková sledovanost, co dělá televizi radost, dosah F1 se zvětšuje i do šířky. Formule 1 zaznamenala výrazný nárůst popularity u žen, které v USA letos tvořily 28 % celkové sledovanosti. O 29 % se zvýšila sledovanost u diváků ve věku 18 až 49 let, ale ve věkové kategorii 12 až 17 let byl nárůst až na úrovni 49 procent.

Bohužel zdá se, že rychlý nárůst popularity má i svoji odvrácenou stránku. Letos se F1 poprvé musela zamyslet nad tím, jak dostat pod kontrolu rasismus a šovinismus na tribunách. Ne vůči jezdcům, kteří si pěstují hroší kůži, ale mezi diváky navzájem. Také za poslední dva roky citelně přibylo stížností jezdců na urážky, a ještě horší věci, které jim část fanoušků posílá skrze sociální média.

Když Miami přitáhlo tolik diváků, co dokáže Las Vegas? Foto: Miami International Autodrome

Zdroj: ESPN, Racer, úvodní foto: Red Bull