Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen lámal rekordy

Verstappen lámal rekordy

Které laťky jsou opět o něco výš?

Rok 2022 se blíží ke konci, a to je čas ohlédnout se za ním a se sezonou, ve které bylo překonáno hned několik rekordů, většinou Maxem Verstappenem a jeho týmem Red Bull, protože měli mimořádně úspěšný rok. Také ukončili rekordně dlouhou šňůru vítězství v Poháru konstruktérů, kterou již od roku 2014 táhl Mercedes.

15 vítězství Maxe Verstappena
V roce 2004, kdy se Michael Schumacher stal sedminásobným mistrem světa, zvítězil ve 13 závodech. To vyžadovalo nejen skvělou rychlost, ale také spolehlivost na straně jezdce i na straně techniky. Rekord vydržel téměř dvě desetiletí, éru dominance Sebastiana Vettela i éru Lewise Hamiltona. Porovnání Verstappena se Schumacherem není úplně fér, protože v roce 2004 se jelo 18 velkých cen a v roce 2022 až 22 velkých cen.

454 bodů Maxe Verstappena
Rekord v počtu bodů získaných za sezonu dosud držel Lewis Hamilton se 408 body. S přibývajícím počtem velkých cen a nově i sprintů je však asi otázkou času, kdy bude tento rekord opět překonán. Pro srovnání, Schumacher ve výše zmíněném roce 2004 nasbíral 148 bodů, což byl tehdy také rekord.

46bodová ztráta Leclerca
Méně známá statistika, ale i tohle někdo počítá. Dosud největší bodovou ztrátu na cestě za titulem vymazal Sebastian Vettel, jenž ve druhé polovině sezony 2012 uzavřel 44bodovou propast za Fernandem Alonsem v šesti závodech. Letos Verstappen po dvou odstoupeních z prvních tří závodů zaostával o 46 bodů, ale po dalších třech závodech už byl v čele šampionátu.

7 startovacích pozic, ze kterých Verstappen vyhrál
Získat pole position, vyhrát závod, sbalit se, letět domů. Pro jezdce ideální scénář, pro fanouška už méně. Verstappen sezonu zpestřil vítězstvími ze sedmi různých startovních pozic, což se také ještě nikomu nepodařilo. Kromě toho, že vítězil z prvních čtyř pozic, vyhrál také v Maďarsku z 10. místa, v Belgii ze 14. místa a v Itálii ze sedmého.

9 Verstappenových vítězství ne z pole position
Ono se to přirozeně prolíná s předchozím rekordem. Z jeho 15 vítězství bylo ale pouze šest z pole position. Jeho soupeři z Ferrari v neděli zpravidla bojovali více s pneumatikami než s ním a týmový kolega nedokázal držet stejné závodní tempo se stejně nastaveným vozem a zároveň nedělat chyby.

Verstappen přepsal mnohé rekordy, Red Bull by potřeboval konkurenceschopnějšího Péreze. Foto: Red Bull

19 umístění Red Bullu v top 2 v řadě
Předchozí rekord byl 17 závodů v řadě s jezdcem na prvním a/nebo druhém místě, což se povedlo Williamsu ve 1993-94 a Mercedesu ve 2014-15. Barvy Red Bullu v top 2 nechyběly od dvojího vypadnutí v Bahrajnu až po trampoty v Brazílii.

Některé rekordy se zatřásly, ale zůstaly nezměněny. V roce 2013 zvítězil Vettel před Alonsem s náskokem 155 bodů, letos Leclerc ztratil na Verstappena 146. Red Bull letos vyhrál 17 velkých cen, v roce 2016 vyhrála dvojice Mercedesu 19 závodů. Ve stejném roce nasbíral Mercedes 765 bodů, Red Bullu se letos počítadlo zastavilo na 759 bodech.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull