Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen prý není technický typ

Verstappen prý není technický typ

Hamilton uznal, že se v Red Bullu mýlil.

Kdo jiný by měl být v zimě hlavním tématem, když ne staronový šampion. Tento článek věnujeme pár zajímavým vyjádřením na jeho adresu a adresu jeho týmu, které jsme vám zůstali dlužní ještě z loňského roku.

Fernando Alonso médiím řekl, že Verstappen se dostal na vrchol F1 díky něčemu, co se nedá naučit. Říká se tomu talent.

Nedá se to naučit, musíte to prostě mít,“ řekl španělský dvojnásobný šampion. „Jsou jezdci, kteří potřebují čas, potřebují studovat data, kteří se celý pátek věnují analýzám, srovnáním s týmovým kolegou a po malých krůčcích se dokáží včas stoprocentně připravit na kvalifikaci. A pak jsou zde jezdci, kteří jsou na sto procentech v prvním tréninku. Max patří k těmto jezdcům, vždy k nim patřil, už v motokárách, takže co říkám, by ani nemělo nikoho překvapovat.

Guillame „Rocky“ Rocquelin vlastně řekl něco podobného, ačkoli to vyznívá negativně. Bývalý šéfinženýr Red Bullu, nyní šéf jeho jezdecké akademie, tvrdí, že znalost techniky není zrovna Verstappenovou silnou stránkou.

Řekl bych, že Sebastian byl kompletnějším závodníkem, když k nám přišel, než Max když přišel. Na profesionální úrovni, ohledně techniky a rozhovorech o ní, byl trénován ve schumacherovské škole, Schumacher byl jeho vzorem. Podle mě je Max spíše přirozeným talentem a na svůj talent i nejvíce spoléhá. Max se vždy choval jako boss, je ohromně sebejistý. Ví, co chce a je přímočarý. Ale popravdě řečeno, Max je v technice slabý, porovnám-li ho s jinými jezdci, se kterými jsme pracovali. Je lídrem, má výsledky, ale ještě může zlepšit svou znalost technické stránky a lépe pomáhat s vývojem vozu.

Helmut Marko se ve vzpomínkách vrátil k Verstappenovu působení v Toro Rosso a k rozhodnutí ho po jedné kompletní sezoně a pár závodech z druhé poslat do špičkového týmu, opačným směrem poslat Daniila Kvjata a v menším týmu ponechat i Carlose Sainze. Otevřeně přiznává, že mít v jednom týmu Verstappena, Sainze a jejich tatínky nedělalo dobrotu.

Kvjat byl v první sezoně rychlejší než Ricciardo, ale pak si vzal do hlavy, že máme nějaký problém s brzdami. Když se kupily havárie, museli jsme reagovat,“ vzpomíná šéf motorsportu Red Bullu. „Měli jsme v jednom týmu Sainze a Verstappena. Nebylo to zdravé. V jednom rohu vychytralý politik Carlos Sainz starší a v opačném rohu emotivní, nevyzpytatelný Jos Verstappen. Vymykalo se to tam kontrole. Výměnou jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Sainz starší samozřejmě zůstal do krve uražený.

Verstappen je prý více talentovaný než snaživý. Foto: Red Bull

Lewis Hamilton si zase vzpomněl, že v týmu Red Bull viděl pouze miliardářovu hračku s krátkou životností. Přiznává svůj omyl.

Nikdy jsem o nich neřekl nic, co bych myslel špatně. Dobře, před lety jsem mohl říct, že je to jen výrobce limonády, nebo něco takového. Ale je to prostě tak, že každý by si tehdy vsadil na některou z automobilek. Ale dokázali, že jsem se mýlil. Odvádějí skvělou práci.

Zdroj: Motorsport, f1i, Eurosport, úvodní foto: Red Bull