Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Cadillac čelí chladnému přijetí

Cadillac čelí chladnému přijetí

Myslí to vůbec s F1 vážně?

Oznámení o spojení týmu Andretti a automobilky Cadillac s cílem proniknout do F1 bylo následováno vřelým přijetím ze strany prezidenta FIA a části fanoušků. Ostatní reakce byly podstatně chladnější. Majitelé seriálu z Liberty Media pouze upozornili, že výběrové řízení na nový tým F1 je dlouhý proces, že zájemců je spousta a že se vstupem musí souhlasit všechny zúčastněné strany. A většina týmů pochybuje, že rozšířit startovní pole je dobrý nápad.

Všechno je to o penězích,“ řekl Michael Andretti, již zvyklý na negativní postoj současných týmů F1, v rozhovoru pro Forbes. „Bojí se, že jim bude chybět desetina ze společných příjmů, ale také jsou velmi chamtiví ohledně amerických sponzorů, které můžeme přetáhnout na naši stranu. Je to pouze chamtivost a sebestřednost bez sebemenšího zájmu o růst sportu jako takového.

Andretti dále řekl, že má dobré spojence v Zaku Brownovi (řediteli McLarenu) a v Alpinu. Ředitele F1, Stefana Domenicaliho, prý velmi potěšilo zapojení Cadillacu, americké automobilky oblíbené na americkém trhu, kde popularita MS F1 v posledních letech prudce vzrostla.

Rory Harvey, viceprezident Cadillacu, si už vyslechl otázku, zda Cadillac prostě jen nepřejmenuje pohonné jednotky dodané Renaultem, což by znamenalo, že z jeho strany jde o nízkonákladový projekt. Odmítl komentovat spekulace, případný vstup do F1 prý bude pro Cadillac velkým závazkem, avšak následovala pouze vágní ujištění o dokonalé sadě schopností a kompletnosti balíku potřebného k úspěchu, nic konkrétního o zapojení se po technické stránce.

Chce se General Motors skutečně zapojit i po technické stránce, nebo zapojí pouze marketingové oddělení? Foto: Andretti

Překvapily mě negativní reakce na zprávu o Cadillacu a Andrettim,“ napsal Mohamed ben Sulajem, prezident FIA, na Twitter. „FIA v minulosti akceptovala i přihlášky od menších, úspěšných organizací. Měli bychom dát jasně najevo, že koncerny jako General Motors jsou ve F1 vítány, stejně jako závodníci typu Andrettiho. Zájem týmů z rostoucích trhů přidá F1 na pestrosti a dále zvýší její přitažlivost.

Velkým rozdílem oproti minulosti je, že jedenáctý tým bude mít jistý podíl na příjmech sportu, kterému se začalo hodně dařit. V minulosti mělo podíl pouze prvních 10 týmů Poháru konstruktérů, i proto se většina nových stájí neuchytila. A díky rozpočtovému stropu se z vlastnictví týmu F1 stává byznys s téměř garantovaným ziskem.

Zdroj: Motorsport, Forbes, úvodní foto: Andretti